Za milijardo življenj gre!

Za milijardo življenj gre!

Elektronska cigareta globalno:

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da bo zaradi uporabe tobačnih izdelkov v tem stoletju umrla milijarda ljudi. E-cigareta bi, glede na pozitivne izsledke neodvisnih študij, lahko rešila velik delež teh življenj. A vendar, ne! So ta življenja manj pomembna od akumulacije dobička v megakorporacijah? Niso. Toda v kapitalizmu je res očitno pomemben zgolj denar. Elektronske cigarete pa ne morejo zmagati, ne da bi pri tem neizogibno izgubljala dva globalna velikana: farmacija in tobačna industrija.

Dobiček, gor ali dol, milijarda življenj je pomembnejša! Rigorozno zatiranje trga e-cigaret, ki bo številne kadilce zagotovo prikrajšalo za trenutno edino manj škodljivo alternativo, se zdi skregano z vsako logiko, ki ima moralni oziroma etični cilj in ki zagotavlja prosto izbiro slehernega posameznika. Z roko v roki gre le z logiko, ki je pohlepna in lačna dobička. Še manj je vse skupaj strokovno in nikakor v dobro ali v interesu državljanov, med katerimi so tudi kadilci in zdaj že nezanemarljiv delež uporabnikov e-cigaret.

Kot da tisti, ki posedujejo moč, nimajo niti sramu več pred uveljavljanjem lastnih interesov – kaj je lepšega za državo in farmacijo, kot pobiranje trošarin od tobaka in nato odpravljanje posledic uporabe tobaka, to je trženje raznih zdravil za zdravljenje KOPB (kroničnih obstruktivnih pljučnih bolezni).

Človek naj bi bil svobodno bitje. Kateri del od besede svoboda sploh ostane, če mu je (prikrito) odvzeta dokazano manj škodljiva alternativa tobaku? Če se gremo tako, naj se ustavi še prodaja tobaka. Potem bomo rešili vse z eno samo potezo, ne? Aha … prevelike številke. Se opravičujem.

http://abillionlives.com/

Kdo bo največji osmoljenec te igre velikih?

Odgovor je sila preprost. Kadilci, in vejperji, seveda. Svobodni državljani.

Avtor: Alenka Ivančič, univ. dipl. nov.
Prispevki zunanjih avtorjev izražajo njihova osebna stališča in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali Združenja vejperjev Slovenije.

Komentarji