Elektronska cigareta (eCigareta, e-cigareta) ali tudi elektronski inhalator oz. osebni inhalator, je elektronska naprava, ki simulira občutek kajenja klasične cigarete in je alternativa klasičnim tobačnim proizvodom. Za razliko od klasične cigarete, elektronska cigareta ne proizvaja dima temveč paro, ki vsebuje nikotin (pri uporabi brez-nikotinskih eTekočin v pari NI nikotina). Elektronska cigareta deluje tako, da s pomočjo segrevanja spreminja eTekočino oz. polnilo iz tekočega stanja v aromatično paro, podobno dimu. Para, ki jo proizvede elektronska cigareta, vsebuje le nekaj poznanih snovi, za katere velja, da niso strupene in so varne za človeško uporabo. Vse snovi, prisotne v e-cigaretah, z izjemo nikotina, se uporabljajo v prehrambeni in kozmetični industriji.

Elektronska cigareta uporabnikom omogoča vnos nikotina v telo na skoraj enak način kot pri uporabi navadne cigarete. Uporaba elektronske cigarete je dovoljena vsepovsod, tudi v zaprtih javnih prostorih. Pogostokrat je označena (čeprav to ne velja uradno) kot pripomoček za odvajanje od kajenja oz. kot nadomestek tobaku ter klasični cigareti. Uporabniki elektronske cigarete se pogostokrat rešijo odvisnosti od nikotina tako, da postopno zmanjšujejo vsebnost nikotina v e-tekočinah in nato opustijo tudi uporabo elektronske cigarete. Na trgu se pojavlja veliko število različnih elektronskih cigaret, ki se razlikujejo po kvaliteti, obliki in načinu delovanja. Poleg vseh opisanih lastnosti pa velja, da je uporaba elektronske cigarete tudi veliko cenejša oblika kajenja, saj je dolgoročni strošek uporabe v primerjavi z klasičnimi cigaretami precej nižji.

e-cigarete-generacije

Elektronske cigarete prve generacije (t.i. ‘cigalike’ elektronske cigarete) so po videzu podobne običajnim cigaretam in navadno uporabljajo kartomizerje. Grelna tuljava se aktivira, ko uporabnik naredi vdih (oziroma na določenih modelih pritisne ustrezen gumb). Ta grelna tuljava upari e-tekočino. Uporabnik lahko inhalira ustvarjeno paro. Mnogo elektronskih cigaret prve generacije ima na koncu naprave lučko, ki se prižge ob vdihavanju.

Bolj izkušeni uporabniki elektronskih cigaret (t.i. vaperji) so precej bolj naklonjeni uporabi novejših modelov elektronskih cigaret druge in tretje generacije. Pogosto se tem napravam reče osebni uparjalniki in so posebej priljubljeni med ljudmi, ki so popolnoma nadomestili kajenje običajnih cigaret z uporabo elektronskih cigaret.

Elektronske cigarete druge generacije so tipično večje velikosti. Poleg tega imajo tudi bolj zmogljive baterije, ki so povezne z uparjalnikom in tankom. Uporabnik tank napolni z izbrano e-tekočino. Ta tekočina lahko vsebuje različne arome. Opcijsko lahko vsebuje tudi nikotin v različnih koncentracijah.  Videz teh naprav pogosto spominja na nalivno pero in jih lahko uporabljamo z paleto različnih uparjalnikov, kartomizerjev in tankov. Tipično uporabljajo večje baterije. Določeni modeli omogočajo tudi nastavljivo moč naprave.

Elektronske cigarete tretje generacije so običajno še večje in imajo še bolj zmogljivo baterijo ter nastavljiv pretok zraka. Omogočajo tudi regulacijo izhodne napetosti ali moči, ki se uporablja za proces uparjanja (temu se pogosto reče naprave z nastavljivo izhodno napetostjo ali nastavljivo izhodno močjo). Nekatere naprave imajo lahko tudi števce vdihov in dodatno programsko opremo. To programsko opremo lahko uporabnik naloži na svojo napravo. Z njo lahko programira nivoje napetosti in moči ter nadzoruje vzorce uporabe. Naprave tretje generacije so zasnovane na način, ki omogoča uporabniku veliko mero fleksibilnosti in zamenjavo posameznih komponent v skladu z njegovimi osebnimi preferencami.