Žurnal24: Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov bo otroke in uporabnike izpostavil nereguliranim in nevarnim izdelkom

Žurnal24: Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov bo otroke in uporabnike izpostavil nereguliranim in nevarnim izdelkom
Ljubljana, Slovenija – 4. marec 2024 – V Združenju Vejperjev Slovenije (ZVS) izražamo globoko zaskrbljenost glede predlaganega Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), ki regulira uporabo in prepoveduje arome v elektronskih cigaretah v Sloveniji.

Da bi opozorili na problematiko in osveščali širšo javnost smo 29. februarja 2024 gostili okroglo mizo, z naslovom ‘Kako bi moje življenje skoraj odšlo v dim’, na kateri so svoje stališče glede vloge elektronskih cigaret pri zmanjševanju škodljivih posledic kajenja razkrili strokovnjaki, med njimi družinska zdravnica Ljiljana Ćenan, dr. med., Slaven Kalebić, prevajalec, biolog in predsednik Združenja vejperjev Slovenije, ter grški kardiolog dr. Konstantinos Farsalinos.

Elektronske cigarete predstavljajo ključno orodje pri zmanjševanju uporabe tobačnih cigaret, še posebej za tiste, ki niso uspeli prenehati s kajenjem z obstoječimi metodami odvajanja. V zadnjih nekaj letih smo priča naraščajoči polemiki glede regulacije teh izdelkov, ki so postali žrtve nepremišljene zakonodaje in pretirano restriktivnih ukrepov. Mnogim, ki so se soočali z izzivom prenehanja kajenja, so elektronske cigarete spremenile življenje in jim ponudile pot, po kateri so lahko stopili v boj proti odvisnosti od nikotina. “V ZVS je veliko članov, katerih življenje so praktično rešile elektronske cigarete. Osebno sem bil prisiljen prenehati s kajenjem zaradi zdravstvenih težav. Kot nekdanji kadilec, ki sem dnevno pokadil 40 cigaret, sem se soočal z izzivom prenehanja kajenja. Elektronska cigareta mi je ponudila pot, po kateri sem lahko stopil v boju proti odvisnosti od nikotina. Še vedno sem odvisen od nikotina, vendar sem, odkar sem prešel na elektronske cigarete, opazil občutno izboljšanje pljučne funkcije ter bistveno izboljšanje pljučne funkcije in splošnega zdravstvenega stanja, kar je potrdil tudi moj zdravnik. Brez dvoma lahko trdim, dahttp://Žurnal 24https://www.zurnal24.si/uporabno/zakon-o-omejevanju-uporabe-tobacnih-in-povezanih-izdelkov-bo-otroke-in-uporabnike-izpostavil-nereguliranim-in-nevarnim-izdelkom-420521 so mi elektronske cigarete rešile življenje,” je pojasnil predsednik ZVS Slaven Kalebić.

Vir: Žurnal24

Komentarji