Prispevek ZVS na Odboru za zdravstvo DZ 12. 3. 2024

Prispevek ZVS na Odboru za zdravstvo DZ 12. 3. 2024

V nadaljevanju je sinopsis predstavitve, ki smo jo pripravili za Odbor za zdravstvo Državnega zbora RS 12. marca 2024:

 

header logo 300x36 - Prispevek ZVS na Odboru za zdravstvo DZ 12. 3. 2024

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci, člani odbora, pozdravljeni,

Sem Slaven Kalebić, predsednik Združenja vejperjev Slovenije.

Če se sprašujete, kakšno je to združenje – gre večinoma za združenje ljudi, ki so kajenje nadomestili z manj tvegano obliko uživanja nikotina – uporabo elektronske cigarete.

Povedal vam bom, zakaj sem začel uporabljati elektronsko cigareto, zakaj in v kakšnih primerih mislim, da je uporaba elektronske cigarete koristna za javno zdravje in zdravje posameznikov, ter kaj mislim vplivu zakona na neustrezno uporabo elektronske cigarete.

Po izobrazbi sem sicer biolog, molekularni biolog, opravil pa sem tudi celoten kurikulum predavanj in izpitov na doktorskem študiju imunologije in mikrobiologije (na univerzi v Teksasu, na istem oddelku, kjer sta se izobraževala prof. Kotnik in prof. Koren, ki sta zelo verjetno komu izmed današnjih gostov predavala imunologijo in mikrobiologijo). Sicer ne delam več na tem področju, sem pa dovolj izobražen, da lahko spremljam in kritično ocenjujem objavljeno znanstveno literaturo.

Moja osebna zgodba je do neke mere dramatična, vendar ima srečen konec. Po skoraj 40 letih kajenja sem kajenje uspel opustiti s pomočjo elektronske cigarete. Na žalost prepozno. Štiri mesece pozneje so mi diagnosticirali emfizem. Na srečo imam dobrega pulmologa, ki mi je dal vedeti, da sem največ za svoje zdravljenje storil že s tem, da ne kadim več, mi predpisal zdravila in priporočil čim več aerobnih dejavnosti. Že eno leto po diagnozi se mi je vitalna kapaciteta povečala za celih 1000 ml na 6300, vsi izvidi spirometrije, difuzije in ostalih pulmoloških preiskav pa so prišli na vrednosti, ki so presegale pričakovane vrednosti za mojo starost. Zdaj, 8 let pozneje še vedno hodim na redne preglede najmanj 2x na leto, vsi izvidi so še vedno izjemni, redno hodim v hribe, se ukvarjam s športom, vsako poletje celo odplavam najmanj en plavalni maraton. Kakovost življenja se je izboljšala. Za vse to, predvsem za to, da sem sploh danes tukaj, se lahko zahvalim samo elektronski cigareti. Namreč, dokler nisem prišel v stik z elektronsko cigareto, sem resno verjel, da nikoli v življenju ne bom opustil kajenja. Šele ko sem začel eksperimentirati z elektronsko cigareto, sem začutil, da je to nekaj, kar mi morda lahko nadomesti to razvado, ki me je takrat očitno že razžirala. No, nekaj let pozneje sem na srečo tudi uspel v celoti opustiti kajenje in od aprila 2016 nisem prižgal niti enega cigareta. Sebe štejem za nekadilca oziroma nekdanjega kadilca.

Moja zgodba ni izolirana. Ni zgolj anekdotalna. V našem združenju je dobesedno na tisoče podobnih meni, nekdanjih kadilcev, ki že leta niso prižgali cigareta in ki vsi po vrsti poročajo o izboljšanju zdravja. Poleg tega poznam primere tudi v svoji okolici, ljudi, ki niso člani našega združenja, a sem jih s svojim primerom motiviral, da so poskusili elektronsko cigareto in dejansko opustili kajenje. Spoštovane poslanke in poslanci. Vsak od vas zagotovo pozna kakšnega kadilca, konec koncev imate kadilnico tudi v Državnem zboru. Verjemite mi, nihče od nas, ki smo kadili ali še kadijo, na to ni ponosen. Ker smo na odboru za zdravstvo, tudi zagotovo veste, kako zelo škodljivo je kajenje. In to vedo tudi vaši bližnji ali sodelavci, ki kadijo. Zdaj pa pomislite, da bi jim lahko pomagali. Pomagali, da iz izjemno škodljivih cigaret, ki vplivajo na njihovo zdravje, preidejo na nekaj, kar je manj škodljivo. Bistveno manj škodljivo, kar potrjujejo raziskave. Nikoli ne bom rekel, da elektronske cigarete niso škodljive. Če izbirate med elektronsko cigareto ali zrakom, pač morate izbrati svež zrak. Ampak če izbirate med elektronsko cigareto in navadno cigareto, ne bi smeli imeli nobenih pomislekov.

Vendar v Sloveniji glas in argumenti nas tisočih niso slišani. V družbi smo stigmatizirani. Naša odvisnost nas postavlja na rob družbe. Od samega začetka se nas ignorira. Obenem število kadilcev v Sloveniji še vedno presega 20% in je visoko nad povprečjem OECD (leta 2021 manj kot 16%). Namesto, da bi skupaj s stroko in predlagatelji zakona našli rešitve, ki bi dejansko zmanjševale število kadilcev, nas doživljate kot nasprotnike, čeprav smo pri tem, kar bi oni radi dosegli (to je opuščanje kajenja in izboljšanje javnega zdravja), uspešni.

Zaradi ihte, da vse, kar pride iz ust vejperjev, zagotovo ne more biti res, so se v naši družbi utrdila prepričanja, ki znanstveno dokazano ne držijo.

Najprej nekaj dejstev glede navedb  o tem, kako je elektronska cigareta enako škodljiva kot klasična tobačna cigareta. Zadnje čase se v medijih poudarja na primer, da je stopnja absorpcije nikotina pri elektronskih cigaretah celo višja kot pri navadnih cigaretah, v resnici pa je približno 5x manjša. Samo v eni študiji so pri elektronskih cigaretah zaznali primerljivo stopnjo absorpcije nikotina kot pri klasičnih cigaretah, vendar so tam uporabili tekočino s 59mg/ml nikotina, torej 3x več kot je dovoljena koncentracija v EU in približno 6x večja od koncentracije, ki jo uporablja večina uporabnikov elektronske cigarete.

Slišite lahko, da elektronska cigareta ni učinkovita pri opuščanju kajenja. Tukaj je znanost več kot jasna. Kljub res majhnim tveganjem, so elektronske cigarete vsaj 2x bolj učinkovite pri opuščanju kajenja z rezultati, ki dosegajo 20% abstinenco po 12 mesecih. S takšnimi rezultati se niti približno ne more pohvaliti noben program za opuščanje kajenja, ki ga trenutno izvajamo.

Prav tako ste skoraj gotovo slišali za primer osnovnošolca, ki se je nedavno zastrupil z nikotinom, vendar vedite, da se zagotovo ni zastrupil z izdelkom, ki ga je mogoče legalno kupiti na trgu v Sloveniji. Izdelki s takšno koncentracijo nikotina so v EU prepovedani že 8 let. Mladoletniki v Sloveniji pa tako ali tako ne smejo kupiti nobenega izdelka z nikotinom. Za to je bilo poskrbljeno že pred zadnjim zakonom, kajti prodajo nikotina v kakršni koli obliki prepoveduje že Zakon o kemikalijah. Problem uporabe elektronskih cigaret pri mladostnikih ni premalo stroga zakonodaja. Roko na srce, spomnite se svojih najstniških let. Ali ni najbolj privlačno ravno to, kar je strogo prepovedano?

Težava je v tem, da vaši in naši otroci elektronskih cigaret ne kupujejo v Lidlu, Evrospinu in bencinskih črpalkah. Lahko si zatiskate oči, lahko pa jih preprosto vprašate, kje pridejo do izdelkov. Kupujejo jih pri sošolcih, iz prtljažnikov in prek družbenih omrežji. Ti izdelki, ki jih kupujejo otroci, niso regulirani in niso varni. Vsebujejo enormne količine nikotina, naši otroci pa se sploh ne zavedajo, kako škodljiv je nikotin za njihovo zdravje in razvoj.

Nasprotniki uporabe elektronskih cigaret večkrat izpostavljajo neresnico o tem, da uporaba elektronske cigarete lahko povzroči t.i. bolezen EVALI, vendar vam ne bodo povedali, da teoretično ni mogoče, da bi se tovrstna lipoidna pnevmonija pojavila pri uporabi katere koli tekočine, ki je legalno na trgu v EU, ker tekočine pri nas ne vsebujejo in ne smejo vsebovati maščob ali v maščobah topnih snovi, kar je predpogoj za lipoidno pnevmonijo. To seveda ne velja za izdelke, ki se prodajajo na črnem trgu.

Uporabniki pa arome potrebujejo. 80% uporabnikov, nekdanjih kadilcev ocenjuje, da so arome ključni dejavnik pri izkušnji uporabe elektronske cigarete. In še več, skoraj noben uporabnik ne bi pogrešal prav arome, ki naj bi praktično bila edina dovoljena, to je aroma tobaka. Edina aroma, ki si je uporabniki elektronskih cigaret res ne želimo, je aroma tobaka. Zakaj bi si želel, da se vsak dan spomnim na to, da mi je kajenje skoraj vzelo življenje?

Ko kadilci začnejo eksperimentirati z elektronsko cigareto res sprva iščejo nekaj, kar bo najbolj podobno cigareti, zelo kmalu, vsekakor pa po tem, ko kajenje opustijo, pa ne želijo več čutiti vonja in okusa razvade, ki so se jo tako težko znebili.

Kot združenje vejperjev zagovarjamo uporabo alternativ tobačnim cigaretam zgolj in samo pri kadilcih in bivših kadilcih. Iskreno mislimo, da ti izdelki niso primerni za nekadilce, še najmanj pa so primerni za otroke in mladostnike. O teh se pri predlogu tega zakona največ govori.

Zato se popolnoma strinjamo s predlagatelji. Otroke in mladostnike je treba zaščititi. Vendar moramo biti iskreni in si priznati, da s predlaganim zakonom in ukrepi na žalost tega ne bomo dosegli. Mislite, da bo preprosta prepoved res učinkovita? Ali pa bodo morda prepovedani izdelki še privlačnejši predvsem najstnikom, ki radi eksperimentirajo in se postavijo pred sovrstniki? Teh izdelkov ne bodo nehali uporabljati. Vprašanje je samo, kje jih bodo dobili. V trgovinah v Sloveniji jih že zdaj zagotovo ne dobijo. Dobijo jih od tihotapcev in kriminalcev. Tako jih bodo dobili tudi v prihodnje. Vprašanje pa je, kaj bo v teh tihotapljenih izdelkih. Ta zakon gre na roko prav tihotapcem. Črni trg si že mane roke. V katerem koli kraju v Sloveniji smo največ eno uro stran od meje. Kdo in kako bo zagotovil, da ljudje ne bodo izdelkov, ki jih doživljajo kot ključno pomembne za ohranjanje svojega zdravja, kupovali v tujini in jih uvozili v Slovenijo?

Poleg tega gre zakon na roko tudi proizvajalcem klasičnih cigaret. Njihov status se s tem zakonom praktično ne bo spremenil. Prišli bomo do absurda, kjer bodo tobačne cigarete, torej izdelek, ki je dokazano 100x škodljivejši, bolj dostopen kot veliko varnejša alternativa.

Iz katere koli strani pogledamo to zgodbo, se s tem zakonom cilj – javno zdravje – še bolj oddaljuje, tveganja se bodo povečala, črni trg bo cvetel.

Mislim, da je zakon v takšni obliki moralno sporen in neetičen. Ne reši absolutno nobene težave glede uporabe elektronskih cigaret, obenem pa odvrača od njene uporabe tiste, ki bi takšno pomoč resnično najbolj potrebovali.

Danes s predstavniki NIJZ in drugimi nevladnimi organizacijami sedimo za isto mizo. Imamo tudi iste cilje. Zmanjšati škodo zaradi kajenja in zavarovati naše otroke pred odvisnostjo od nikotina. Iskreno pa si želim, da ne bi samo sedeli za isto mizo ampak bi bili odprti za argumente in skupaj našli rešitve, ki bodo pomagale tistim, ki pomoč resnično najbolj potrebujejo.

 

 

 

Komentarji