Loading…

Študije o elektronskih cigaretah

Elektronske cigarete oz. osebni uparjalniki postajajo vse bolj popularni pri kadilcih, ki poskušajo prenehati s kajenjem tobaka. Medtem ko nekateri takoj pograbijo vsak nov izdelek in napravo, obstajajo ljudje, ki čakajo na raziskave o škodljivostih le-teh, preden se podajo v ˝neznane˝ vode. Prav zaradi teh skrbi, se je veliko vodilnih znanstvenikov iz celega sveta odločilo, da bodo naredili raziskave na področju varnosti e-tekočin, sekundarnega inhaliranja in učinkovitosti elektronske cigarete, kot naprave za prenehanje kajenja tobaka. Če ste kadilec, ki bi se radi rešili smrtonosne razvade kajenja tobaka in imate veliko vprašanj glede škodljivosti elektronske cigarete in e-tekočin, potem Vas vabimo da si preberete spodnje raziskave.

 • Scientific Errors in the Tobacco Products DirectivePismo znanstvenikov, katerih raziskave je navajala EU Komisija, ki pripravlja zakonodajo usmerjeno proti elektronskim cigaretam in njihovi uporabi. V pismu opozarjajo na napačno uporabljene ter interpretirane raziskave, ki so jih naredili.
 • Ecigs Do Not Stiffen Arteries (PDF): Raziskovalci centra za srčno kirurgijo Onassis (Onassis Cardiac Surgery Center) iz Grčije so ugotovili, da že dva pokajena tobačna cigareta povzročata bistveno otrdelost srčne aorte. Medtem ko tega niso opazili pri uporabi elektronske cigarete tako pri kadilcih, kot ne pri vejperjih. Objavljeno decembra 2013
 • Smoking Kills, and So Might E-Cigarette Regulation: Gilbert Ross MD, je medicinski in izvršni direktor ameriškega Sveta za znanost in zdravje (American Council on Science and Health), je v svojem posebnem poročilu izjavil: “Že malo zdrave pameti ti da vedeti, da je vdihavanje manj škodljivih sestavin iz e-cigarete zelo verjetno bolj zdravo napram tisočim kemikalijam, ki se sproščajo ob gorenju tobaka in mnoge od teh so dokazano rakotvorne. ” Objavljeno Novembra 2013.
 • Research on Safety of Electronic Cigarettes (PDF): Dr. Konstantinos Farsalinosova celovita predstavitev obstoječih podatkov, ki se nanašajo na varnost elektronskih cigaret. Predstavljena na E-Cigarette Summit, Royal Society, v Londonu, novembra 2013
 • Nicotine Safety in the Context of E-Cigarette Use (PDF): Nasprotno od splošnega prepričanja, je smrtonosni odmerek nikotina precej višji od splošno sprejetih 50 – 60 mg (za odraslo osebo); meni Dr. Jacques Le Houezec. Raziskava je bila predstavljena na E-Cigarette Summit, Royal Society, v Londonu, novembra 2013.
 • E-Liquids Shown To Have Low Cytotoxicity (PDF): Rezultati testiranja 20-tih e-tekočin, ki so za večino vzorcev aerosola elektronske cigarete pokazala, da nimajo škodljivih učinkov na srčne celice. Pri vzorcih, ki pa so imeli učinek (dve tekočini, ki sta bili pridelani iz tobaka), pa so bili učinki še vedno 3x manj nevarni kot pri cigaretnem dimu. Objavljeno oktobra 2013, v dnevniku International Journal of Environmental Research And Public Health.
 • Nicotine Levels Selection and Patterns of Electronic Cigarette Use: Študija Dr. Konstantinos Farsalinosa, ki ugotavlja da nikotin v e-tekočinah igra ključno vlogo pri prenehanju kajenja klasičnih cigaret pri skupini motiviranih ljudi. V raziskavi je sodelovalo 111 udeležencev, ki so popolnoma zamenjali klasično cigareto za elektronsko, za vsaj 1 mesec. Objavljeno septembra 2013.
 • Vaping: coronary circulation and oxygen supply (PDF): Raziskava, ki kaže, da uporaba elektronske cigarete ne vpliva na nasičenost kisika v krvi. Vodja raziskave: Dr. Konstantinos Farsalinos; rezultati so bili predstavljeni na letnem kongresu Evropskega združenja za kardiologijo (European Society of Cardiology annual congress) v Amsterdamu, avgusta 2013.
 • Eliquids: No Health Concerns: Študija, ki jo je vodil profesor univerze za javno zdravje Drexel (Drexel University School of Public Health), Igor Burstyn. Na podlagi pregleda razpoložljivih podatkov je bilo potrjeno, da kemikalije, ki jih najdemo v e-tekočinah ne predstavljajo grožnje za zdravje. Objavljeno avgusta 2013.
 • MHRA Ecigarette Research: Britanska regulativna agencija (MHRA) je izvedla obsežno raziskavo o elektronskih cigaretah in ugotovila, da je verjetnost predoziranja z nikotinom zelo majhna. Prav tako so ugotovili, da je malo verjetno, da bi nekadilci posegali po elektronskih cigaretah.
 • Evaluation of Electronic Cigarette Use And Liquid Consumption: Ta študija iz leta 2013 nasprotuje predlogu Evropske unije, ki bi bil razlog za prepoved e-tekočin, ki vsebujejo več kot 4mg nikotina / ml. Razen, če niso odobrene kot zdravila.
 • Electronic Cigarettes Do Not Damage The Heart: Ta raziskava Dr. Konstantinos Farsalinosa kaže, da elektronske cigarete nimajo škodljivih učinkov na delovanje srca in po trenutno razpoložljivih podatkih so elektronske cigarete manj škodljive od klasičnih.
 • Principles to Guide AAPHP Tobacco Policy: Ameriška zveza zdravnikov za javno zdravje (The American Association of Public Health Physicians) priporoča elektronsko cigareto, kot varnejši brezdimni tobačni / nikotinski izdelek.
 • Athens University Ecig Study Challenged: Dr. Michael Siegel dvomi v raziskavo Univerze v Atenah, ki trdijo da elektronska cigareta povzroča poškodbe na pljučih.
 • Regulation: When Less Is More (PDF): Prezentacija Cliva Batesa, ki ga skrbijo posledice prestrogih regulativ na elektronskih cigaretah. G. Bates izpostavlja prednosti, poziva naj se dajo manjša tveganja v perspektivo in naj se uvede regulativa z 1 miljardo ljudi v mislih – tistih ki bodo umrli v 21 stoletju za boleznimi povezanimi s kajenjem tobaka. Predstavljeno na E-Cigarette Summit, Royal Society, v Londonu, novembra 2013.
 • Vaping profiles and preferences: Raziskava v kateri je soldelovalo 1347 vejperjev, namenjena karakterizaciji uporabe elektronske cigarete, uporabnikov ter učinka le te. Rezultati na splošno kažejo, da elektronska cigareta zadovolji potrebo po tobaku, smatra se jo kot varnejšo alternativo, kaže se izboljšanje dihanja / zmanjšanje kašlja, zmanjšuje hrepenenje po tobaku. Anketo je naredila Univerza v Londonu (University of East London). Objavljeno marca 2013.
 • Peering Through the Mist: Systematic Review of what the Chemistry of Contaminants in Electronic Cigarettes Tells Us about Health Risks: Celovit pregled več kot 9000. vzorcev e-tekočin in aerosola, ki ga je naredil profesor univerze Drexel. Našel ni nobenih dokazov, da pasivno inhaliranje pare elektronske cigarete škodi zdravju – tudi pri večji izpostavljenosti.
 • Contaminants In Ecig Eliquids And Workplace Health Risks (PDF): Študija v kateri so preučevani, do sedaj znani podatki o kemijski sestavi aerosolov elektronske cigarete. Študija ni pokazala nobenih dokazov, da izpostavljenost aerosolu kakorkoli negativno vpliva zdravje in varnost na delovnem mestu. Objavljeno januarja 2014.
 • Cytotoxicity evaluation of ecig vapor extract: Študija v kateri so ocenjevali citotoksični potencial 21 e-tekočin napram tobačnemu dimu. Ugotovili so, da je aerosol elektronske cigarete občutno manj citotoksičen v primerjavi s tobačnim dimom. Objavljeno januarja 2013.
 • Ecigarette toxicants study: Raven izbranih karciogenih in strupenih snovi v aerosolu je bila spoznana kot 9 – 450 krat manjša, kot raven teh snovi v tobačnem dimu. Raziskava je bila izvedena na 12 različnih znamkah. Raziskovalci so prišli do zaključka, da lahko električna cigareta bistveno pripomore k zmanjšanju izpostavljenosti strupenim snovem, ki se sproščajo ob gornjenju tobaka. Objavljeno marca 2013.
 • Is Passive Vaping A Reality?: Študija narejena z razlogom indentifikacije kemikalij, ki se izločajo pri uporabi elektronske cigarete v zaprtem prostoru. Ponovno se je potrdilo, da je sestava in količina kemičnih snovi iz elektronske cigarete mnogo manj škodljiva napram kemičnim snovem iz tobačnega dima. “Mnogo bolj nezdravo je dihati zrak v večjih mestih, kot pa zrak v zaprtem prostoru, kjer se uporablja elektronska cigareta. “
 • Indoor Vapor Air Quality Study: Podatki univerze za zračne vire Clarkson (Clarkson University’s Center for Air Resources), ki jih pregledal neodvisen toksiolog, kažejo da elektronske cigarete proizvajajo zelo malo kemičnih snovi, ki bi škodovale sekundarnemu inhaliranju. Študijo so preverili strokovnjaki in je bila objavljena v Journal of Inhalation Toxicology.
 • E-cigarettes: harmless inhaled or exhaled: Poročilo Novo Zelandske zdravstvene organizacije (Health New Zealand), ki navaja da aerosol elektronske cigarete ne vsebuje zdravju škodljivih snovi v količinah, ki so bile izmerjene.
 • Society for Research on Nicotine and Tobacco (PDF): Ta raziskava ugotavlja, da nobeno zdravilo ni absolutno zdravo. Vendar pa so emisije, ki nastajajo pri testirani znamki elektronske cigarete, za “več magnitud“ manj škodljive, kot pa emisije gorenja tobaka.
 • E-cigarette Vapor And Cigarette Smoke Comparison: Narejena je serija poskusov z E-tekočinami, z visoko oncentracijo nikotina, katere so uparjali ter jih primerjali z dimom tobaka. Rezultati študije kažejo, da ni nobenega očitnega tveganja za zdravje ljudi, na osnovi analiziranih spojin.
 • Propylene Glycol Safe: V tej raziskavi so bile opice in podgane izpostavljene visokim koncentracijam propilen glikola, pogosto sestavino e-tekočin, za obdobje 12 – 18 mesecev. Rezultati kažejo, da je zrak, ki vsebuje te hlape vse do točke zasičenja, popolnoma neškodljiv.
 • A Longitudinal Study Of Ecig Users: Ta študija ugotavlja, da elektronska cigareta lahko pomaga proti ponovnemu vračanju h klasičnim cigaretam, prav tako pa lahko pomaga kadilcem pri opuščanju kajenja tobaka. Kadilci klasičnih cigaret, ki vzporedno uporabljajo tudi elektronsko, pa so zmanjšali porabo klasičnih cigaret za povprečno 5.3 cigarete dnevno. Objavljeno januarja 2014.
 • The Importance Of Flavours In Eliquids: Študija, ki jo je vodil Dr. Konstantinos Farsalinos, kjer ugotavljajo, da okusi oz. arome igrajo pomembno vlogo pri celotni izkušnji vejpanja, pri izkušenejših uporabnikih elektronskih cigaret. Tako potrjujejo hipotezo, da e-tekočine z različnimi okusi pomembno prispevajo k zmanjšanju ali odpravi klasičnih cigaret pri kadilcih. Objavljeno decembra 2013.
 • Second Hand Vapor Study (PDF): Čeprav je elektronska cigareta vir, pri katerem lahko pride do sekundarne izpostavljenosti nikotinu, je ta še vedno veliko manjši, kot pri sekundarnem vdihavanju cigaretnega dima. Poleg tega pa pri testiranju aerosola elektronske cigarete ni bilo zaznati nobenih snovi, ki so povezane z izgorevanjem. Avtor študije Maciej Goniewic iz inštituta Roswell Park Cancer, Buffalo, N.Y. Objavljeno v Oxford Journal, decembra 2013.
 • A Longitudinal Study Of Electronic Cigarette Users: Študija, ki je bila narejena na 477. uporabnikih elektronske cigarete in so jo izvajali raziskovalci univerze v Aucklandu (University of Auckland), ter raziskovalci univerze v Ženevi (University of Geneva). Ugotovljeno je bilo, da lahko elektronska cigareta pripomore k preprečevanju ponovnega vračanja h klasičnim cigaretam, ter lahko pomaga pri odvajanju od kajenja tobaka. Objavljeno oktobra 2013.
 • Ecigs Not A Gateway To Smoking: Študija še ni bila uradno objavljena, vendar na podlagi podatkov, ki so bili predstavljeni na letnem srečanju Ameriškega združenja za raziskavo raka (American Association for Cancer Research) je razvidno, da uporaba elektronske cigarete pri najstnikih, v večini primerov ne vodi v kajenje tobaka. Oktober 2013.
 • Efficiency and Safety of an Electronic Cigarette as Tobacco Cigarettes Substitute: Izvedena je bila 12 mesečna poizkusna doba z elektronsko cigareto na 300. kadilcih tobaka, ki nimajo namena prenehati, z namenom da se oceni zmanjšanje kajenja / abstinenca od tobaka; Popolno abstinenco od kajenja tobaka so zabeležili v 10.7%. Za skupino ljudi, ki so dobivali večjo koncentracijo nikotina v e-tekočini, pa 13% po enem letu. Študija je bila objavljena v PLOS One, 24. junija 2013.
 • Impact of ecigarettes on schizophrenic smokers: Raziskovalci psihiatrične in rehabilitacijske klinike CTA-Villa (CTA-Villa Chiara Psychiatric Rehabilitation Clinic), ter raziskovalnega centra v Italiji, so ugotovili, da je uporaba elektronske cigarete pri bolnikih, ki trpijo za shizofrenijo in so kadilci, pomagala pri zmanjšanju števila pokajenih klasičnih cigaret. Brez večjih stranskih učinkov. Objavljeno januarja 2013.
 • Effect of ecigs on smoking reduction and cessation: Študija, ki kaže, da je uporaba elektronske cigarete pri kadilcih, ki niso imeli namena prenehati kaditi tobaka, znantno zmanjšala kajenje klasičnih cigaret. Objavljeno 2011.
 • Electronic cigarettes: achieving a balanced perspective: Ta dokument iz leta 2012 trdi, da kljub temu, da je potrebno še veliko število raziskav in pravilna regulacija elektronskih cigaret, je bilo do sedaj narejeno že veliko škode pri tem napram potencialu ki ga imajo. V prispevku se omenja raziskava, ki je bila delana z vzorcem 2000. bivših kadilcev in 96% od njih je prenehalo s kajenjem klasičnih cigaret ravno s pomočjo elektronske cigarete.