Loading…

Kaj je uparjalnik?

Uparjalnik (Atomizer) je eden izmed glavnih sestavnih delov elektronske cigarete. Glavna funkcija uparjalnika je, da s pomočjo segrevanja spreminja e-tekočino v paro, le na videz podobno dimu. Poznamo več vrst uparjalnikov (Atomizer, Cartomizer, Clearomizer, RBA, RDA, RTA,…) a skupno vsem je, da vsi delujejo po enakem principu. Znotraj uparjalnika je grelni element, ponavadi tuljava, in stenj. Grelni element se ob aktiviranju naprave segreje in tako spreminja e-tekočino v paro. Stenj pa poskrbi, da se e-tekočina prenaša iz rezervoarja do samega grelnega elementa.

Kako deluje elektronska cigareta?

Vsaka elektronska cigareta je sestavljena iz baterije za večkratno polnjenje, razpršilca (Atomizer, Clearomizer, Cartomizer,…) in ustnika ali kartuše, v kateri je shranjena eTekočina oz. polnilo za elektronsko cigareto.Pri nekaterih modelih sta kartuša in razpršilec združena v eno komponento. Pri uporabi elektronske cigarete eTekočina počasi pronica (se napaja) na grelno glavo razpršilca in se s pomočjo segrevanja spreminja iz tekočega stanja v paro, ki je le na videz podobna dimu.

Na ta način daje elektronska cigareta uporabniku občutek kajenja klasične cigarete. Na trgu se pojavljata dve glavni skupini elektronskih cigaret glede na delovanje. Avtomatske in ročne elektronske cigarete. Pri avtomatskih elektronskih cigaretah se razpršilec samodejno aktivira, ko zazna inhaliranje. Za to skupino elektronskih cigaret velja, da najbolje posnemajo občutek kajenja klasične cigarete. Pri elektronskih cigaretah z ročnim upravljanjem pa se razpršilec aktivira šele takrat, ko pritisnemo na gumb baterije in proizvaja paro vse, dokler gumba ne spustimo.

Ali je nikotin nevaren?

Nikotin ni povzročitelj s kajenjem povezanih bolezni kot so na primer rakava in srčna obolenja. Za nastanek teh bolezni so izključno odgovorne druge kemikalije, ki jih najdemo v tobačnem dimu. Potrebno pa se je zavedati, da je nikotin zasvojljiv. Ta njegova lastnost je glavni vzrok, da ljudje nadaljujejo s kajenjem cigaret, kljub temu da se zavedajo škodljivih posledic vdihavanja tobačnega dima na svoje zdravje. Nikotin odraslim uporabnikom elektronskih cigaret ne predstavlja pomembne zdravstvene nevarnosti. Da bi preprečili morebitne nesrečne slučaje zastrupitve otrok, je vsekakor potrebna previdnost pri shranjevanju elektronskih cigaret in e-tekočin. Shranjene morajo biti na varnem mesu (t.j. pri njihovem shranjevanju se je potrebno posluževati podobnih ukrepov kot veljajo za shranjevanje čistil,  zdravil ipd.)

S katero elektronsko cigareto začeti?

To je stvar osebne odločitve. Elektronske cigarete s tanki za ponovno polnjenje (druga in tretja generacija) omogočajo uporabo široke palete arom in pri inhaliranju ponujajo boljšo uporabniško izkušnjo. Vendar pa je teh modelih na začetku morda potrebno nekaj več časa, da se jih uporabnik privadi. V primerjavi z elektronskimi cigaretami, ki so po videzu spominjajo na klasične cigarete (prva generacija), so te novejše naprave zmožne dostaviti tudi večje koncentracije nikotina. Pri odločitvi vam lahko ponudijo nasvet specializirani prodajalci, na voljo pa so tudi številni internetni forumi (slo-vaper.si, slo-vape.si) kjer uporabniki razpravljajo o prednostih in slabostih posameznih modelov.

Kako pogosto naj uporabljam elektronsko cigareto pri poskusu opuščanja kajenja?

Tako pogosto kot je to potrebno, da si pomagate pri lajšanju simptomov ob odtegniti nikotina ter kontroli impulzov, ki vas ženejo, da bi posegli po običajni cigareti. Kmalu boste odkrili način uporabe elektronske cigarete, ki vam najbolj ustreza in ugotovili, da jo uporabljate takrat, ko čutite potrebo po dopolnitvi.  Za razliko od običajne elektronske cigarete, namreč ni potrebno pokaditi od začetka do konca. Naredite lahko le vdih ali dva, nato jo zopet začasno odložite. V kolikor boste ugotovili, da jo zelo pogosto uporabljate, potem obstaja možnost, da je morda potrebno uporabiti e-tekočino z višjo vsebnostjo nikotina.

Koliko stanejo elektronske cigarete?

Pričakujete lahko, da za boste za dokaj kvaliteten začetni komplet z elektronsko cigareto druge generacije, ki je enostavna za uporabo in jo je možno ponovno napolniti, odšteli okrog 25 €. Cene bolj naprednih elektronskih cigaret, ki so namenjene izkušenim ali zanesenjaškim uporabnikom, se gibljejo od 40 € pa vse do nekaj 120 €. Vendar pa lahko dostojen komplet elektronske cigarete tretje generacije kupite že za okrog 90€. Podobno kot velja za vse druge potrošniške izdelke, boste za bolj kvalitetne produkte, seveda plačali več.

Ali je je uporaba elektronske cigarete cenejša?

Da. Potem ko boste enkrat kupili izbrani začetni komplet jje potrebno le občasno zamenjati uparjalno glavo (grelno tuljavo), ki stane nekaj evrov ter kupiti izbrano e-tekočino, kjer se cene navadno začnejo nekje pri 4 € za 10 mililitrov. Zelo kmalu boste opazili prihranke v primerjavi z rednim kupovanjem običajnih cigaret.

Ali je v redu, če istočasno kadim običajne cigarete in uporabljam elektronsko cigareto?

Da. Nobenih dokazov ni, ki bi kazali, da bi kajenje običajnih cigaret ob vzporedni uporabi elektronske cigarete na kakršen koli način povečevali zdravstveno tveganje. Vendar pa bi vsekakor moral biti glavni cilj prenehanje kajenja, saj je najštevilnejše pozitivne zdravstvene učinke mogoče zaznati pri tistih ljudeh, ki so popolnoma prenehali kaditi tobačne izdelke. Službe za pomoč pri prenehanju kajenja vam lahko ponudijo nasvete in potrebno podporo za dosego tega cilja. Nekaterim ljudem uspe, da popolnoma preidejo na elektronske cigarete, medtem ko določeni drugi za ta prehod potrebujejo nekoliko več časa. Morda boste moral poskusiti nekaj različnih modelov elektronskih cigaret in e-tekočin, preden boste našli ustrezno kombinacijo, ki vam bo omogočila, da boste popolnoma opustili kajenje. To je  popolnoma normalno.

Je uporaba e-cigarete enaka kot kajenje cigaret?

Uporaba e-cigarete se razlikuje od kajenja cigaret. Uporaba e-cigarete običajno vsebuje krajše in daljše potege skozi daljše časovno obdobje; to pa zato, ker e-cigareta segreje kovinsko tuljavo, ki nato upari e-tekočino (pomislite na kotel). Mogoče boste začutili potrebo, da morate narediti nekaj potegov iz e-cigarete v času, ko prej niste kadili; to ni nič, kar bi vas moralo skrbeti, saj boste skozi čas osvojili način, kako uporabljati e-cigareto.

Kako bom vedel kdaj v moji elektronski cigareti zamenjati grelno glavo?

Življenjska doba grelne glave v vaši elektronski cigareti je odvisna od uporabe in kvalitete  izdelka. Večinoma traja okoli 2 tedna, lahko pa tudi dlje. Majhna količina proizvedene pare in zažgan ali blag okus lahko pomenijo, da je treba zamenjati grelno glavo.

Kakšno vsebnost nikotina naj izberem zase?

Kakšne so vaše potrebe po nikotinu je odvisno od nikotina, ki ga dobite pri kajenju cigaret. Na vsebnost vpliva tudi izbira vaše naprave in način uporabe, kot splošen napotek pa velja – večini kadilcev škatlice na dan (20 cigaret) ustreza vsebnost 18mg/ml (1.8%), zato lahko za začetek poskusite s to in vidite, kako vam ustreza.

Koliko flašk etekočine rabim na teden?

Načeloma velja, da bosta dve 10ml flaški z vsebnostjo 18mg/ml nikotina zadostovali kadilcu škatlice na dan za en teden. Vpliva pa na to kakovost vaše elektronske cigarete in vaš način vdihovanja pare; z izkušnjami in boljšimi napravami se bo poraba dostikrat zmanjšala. Vsekakor pa boste hitro ugotovili, koliko e-tekočine porabite.

Kako izberem okus etekočine?

To je osebna odločitev. Nekateri pričnejo z uporabo tobačnih ali pa mentolovih okusov, če so kadili mentol cigarete, vsekakor pa je prednost elektronske cigarete širok nabor okusov. Preizkusite lahko več različnih okusov in se odločite za tiste, ki vam ustrezajo – tako nekateri na primer povsem opustijo tobačne okuse, ko ugotovijo da so jim ljubši sadni in sladki okusi..

Je elektronska cigareta nevarna? Se lahko vname ali eksplodira?

Kot velja za vse polnljive naprave (recimo mobilni aparati, prenosni računalniki) je pomembno napajanje s pravim polnilcem, prav tako pa je med polnjenjem ne smemo pustiti brez nadzora. Vedno kupujte naprave pri uglednih prodajalcih in se izogibajte generičnim polnilnim napravam. V Veliki Britaniji približno dvakrat tedensko poročajo o požarih, ki jih je povzročila elektronska cigareta – to je dosti manj kot število požarov, ki nastanejo kot posledica kajenja cigaret.

Bom z uporabo elektronske cigarete dobil več nikotina ali celo dosegel prevelik odmerek?

To je pogosta zmota pri uporabi elektronskih cigaret. Prav tako kot velja za NNT izdelke, če imate več nikotina kot ste ga vajeni, to lahko povzroči rahlo vrtoglavico in slabost, oboje pa hitro mine. Če se vam to zgodi, lahko zmanjšate uporabe elektronske cigarete, ali pa pričnete uporabljati etekočino z manjšo koncentracijo nikotina. Nevarnosti za zastrupitev ni in ni znan primer, ko bi se kdo zastrupil z nikotinom zaradi uporabe elektronske cigarete.

Ali je uporaba e-cigaret varnejša od kajenja?

Da. Na podlagi dosedanjih ugotovitev strokovnjaki ocenjujejo, da so e-cigarete približno 95 % bolj varne od cigaret. Kajenje je povezano s številnimi zelo resnimi tveganji za zdravje za kadilce in tiste, ki so v njihovi bližini. Zato kadilci, ki preidejo s kajenja tobačnih cigaret na uporabo e-cigarete, bistveno zmanjšajo pomembna tveganja za svoje zdravje.

Slišal sem, da v e-cigaretah lahko nastanejo škodljive kemikalije?

V nekaterih študijah so v pari e-cigaret zaznali kemikalije, za katere je znano, da povzročajo zdravstvene težave. Vendar so koncentracije teh kemikalij bile tako zelo nizke, da verjetno ne bi predstavljale pomembnega tveganja za zdravje. Kadar se e-cigarete uporabljajo pri običajnih pogojih (npr. kadar se ne pregrevajo), je v pari, ki jo proizvajajo bistveno manj škodljivih kemikalij, kot pri tobačnem dimu. Če se e-tekočina pregreje, povzroči oster, neprijeten okus, zato boste vedeli, da se je to zgodilo!

Pri uporabi e-cigarete malo kašljam

To ni nenavadno, pri tej težavi pa lahko pomaga tudi prehod z e-tekočine z veliko vsebnostjo propilenglikola na tekočino z več rastlinkega glicerina, ki je bolj blažilen.

Je pasivno vdihavanje pare iz e-cigaret nevarno?

V nekaterih študijah so v pari e-cigaret ugotovili prisotnost toksičnih snovi, vendar je njihova koncentracija bila tako nizka, da niso predstavljale tveganja za zdravje prisotnih. Ni dokazov, da je pasivno vdihavanje pare nevarno, vendar priporočamo spoštljivost pri uporabi e-cigarete v bližini drugih, zlasti nekadilcev.