Elektronske cigarete: navodila službam za pomoč pri opušcanju kajenja

Elektronske cigarete: navodila službam za  pomoč pri opušcanju kajenja

V sodelovanju z NSCT (The National Centre for Smoking Cessation and Training) smo v Združenju vejperjev Slovenije prevedli in izdali poročilo:

Elektronske cigarete – navodila službam za pomoč pri opuščanju kajenja

To poročilo je bilo napisano z namenom nudenja podpore službam za pomoč pri opuščanju kajenja. Te službe zagotavljajo pomoč ljudem, ki bi želeli opustiti kajenje in si želijo pri opuščanju te razvade pomagati z uporabo elektronske cigarete. Ta pristop združuje najbolj učinkovito metodo prenehanja (službe za pomoč pri opuščanju kajenja) in najbolj priljubljeno sredstvo za dosego tega cilja (elektronske cigarete).

V poročilu izhajamo iz stališča, da je uporaba elektronske cigarete v primerjavi s kajenjem tobačnih cigaret neprimerljivo varnejša ter da so e-cigarete priljubljene med kadilci in igrajo pomembno vlogo pri zmanjševanju deleža prebivalstva, ki kadi tobačne izdelke.

To poročilo daje priporočila posameznikom in službam, ki delujejo na področju pomoči pri opuščanju kajenja tobaka. Povzema tudi dokaze, na podlagi katerih so ta priporočila zasnovana. Dodatno pa izpostavlja tudi pogosta vprašanja o elektronskih cigaretah ter predlaga odgovore na ta vprašanja.

E-cigarete lahko ublažijo simptome po odtegnitvi od tobaka, obstaja pa tudi vedno več dokazov, da lahko pomagajo pri opuščanju kajenja. Vendar, tako kot drugi nikotinski nadomestki, niso »čarobno zdravilo«. Kadilci potrebujejo nekaj časa, da se jih navadijo, novim uporabnikom pa lahko pomaga podpora pri ugotavljanju, kako naj uporabljajo e-cigarete in kako naj jih najbolj izkoristijo. Tako kot pri uporabnikih nikotinske nadomestne terapije je tudi pri uporabnikih e-cigarete največja verjetnost, da bodo opustili kajenje, če imajo na voljo strokovno pomoč služb za odvajanje od kajenja.

Čeprav uporaba e-cigaret ni brez tveganj za zdravje, je bistveno manj nevarna kot kajenje tobačnih cigaret. Na podlagi primerjav sestave kancerogenih in toksičnih snovi v tobačnem dimu in pari pri e-cigareti se trenutno ocenjuje, da je uporaba e-cigaret približno 95 % manj škodljiva od kajenja tobaka.

Službe za odvajanje od kajenja bi morale biti odprte za uporabo e-cigarete pri osebah, ki jih želijo poskusiti kot pripomoček za opuščanje kajenja. To zlasti velja za osebe, pri katerih poskusi opuščanja kajenja z odobrenimi zdravili niso bili neuspešni.

V ZVS bomo tudi poskrbeli, da te informacije pridejo v roke tudi vsem ključnim strokovnjakom na področju zdravstva, medijem in politikom, ki lahko vplivajo na destigmatizacijo e-cigaret v Sloveniji.

Poročilo si lahko prenesete in ogledate tukaj:

Elektronske cigarete – navodila službam za pomoč pri opuščanju kajenja

Komentarji