Bodo manj škodljivo alternativo tobaku prikrito ukinili?

Bodo manj škodljivo alternativo tobaku prikrito ukinili?

E-cigareta in ZOUTI:

Iskreno o absurdih predloga regulacije.
Avtor: Alenka Ivančič, univ. dipl. nov.

Ko sem prvič prebrala osnutek predlaganega ZOUTI in člene, ki se nanašajo na elektronske cigarete, sem bila milo rečeno osupla. V šoku. S področjem e-cigaret se ukvarjam od samih slovenskih začetkov iz leta 2008. Jasno je bilo, da se v negativni klimi, ki se pod pritiski farmacevtske in tobačne industrije zrcali že vseskozi, ne bo izcimilo kaj bogve dobrega. Ampak takšne skrajnosti, ki ignorira dobrobit kadilcev in preferira dokazano bolj škodljive tobačne izdelke pred elektronskimi cigaretami, kratko malo nisem pričakovala. Ali pa sem, pa si nisem hotela priznati. Da so v demokratični državi 21. stoletja res mogoči legitimni ukrepi, ki diskriminirajo in potvarjajo resničnost? Ki so nenazadnje v nasprotju s samim seboj, z lastnim ciljem o boljšem javnem zdravju? Očitno je res, kar vem že lep čas, a vseeno vedno upam, da morda le-ni tako. Da le nismo lutke nevidne roke kapitala in neusmiljene, dobička željne igre velikih.

Sodeč po predlogu ZOUTI in enormnih trošarinah, ki jih za nameček predlaga še Ministrstvo za finance, se žal dogaja prav to. Ko sem ZOUTI večkrat temeljito prebrala, sem dojela, da se v Sloveniji pravzaprav prikrito ukinja prodajo elektronskih cigaret. To je prodajo manj škodljive alternative tobaku, s katero si milijoni kadilcev po svetu pomagajo pri opuščanju kajenja ali zmanjševanju uporabe tobaka. Izdelka, ki številnim pomaga blažiti negativne posledice, ki so nastale na njihovem zdravju zaradi tradicionalnega kajenja. Ker vsem žal ne pomagajo dragi in neučinkovitimi pripomočki pri odvajanju od kajenja. Če to ni absurdna situacija, ne vem, kaj je? In moram se glasno vprašati; kakšna stopnja neetičnosti zaradi dobička in pod pretvezo skrbi za javno zdravje je v odnosu do državljanov dopustna? Jaz pravim nikakršna!

Vsakodnevno spremljam zaskrbljene obraze uporabnikov e-cigaret, ki slutijo, da se jim piše konec. Večina se boji, da bo znova podlegla tobačnim cigaretam, nekateri, bolj redki in zagriženi kujejo načrte, kako se vnaprej založiti in kako kasneje kupovati v tujini. In kar je najhuje, velika večina uporabnikov se situacije, s katero se bo bržkone primorana soočiti zelo kmalu, sploh ne zaveda. Ker najbrž niti pomislili niso, da jih kaj takega sploh lahko doleti. Ker seveda ne bodo brali dolgoveznega predloga ZOUTI. In ker slovenski mediji o tem še niso poročali. Ne poročajo in najverjetneje tudi ne bodo (razen redkih izjem, da ne bom krivična). Vsaj ne v vsej kompleksnosti situacije, ki ji pritiče. Ne v množičnosti, ki bi bila potrebna, da bi se ljudi ozavestilo.

Negativne posledice, ki bi jih prinesel predlagani ZOUTI, so jasne, ne vem pa, ali se bodo na pristojnem ministrstvu z njimi pripravljeni soočiti. Glede na neposluh v minulih letih, najverjetneje ne. O teh posledicah bi rada spregovorila v naslednjih prispevkih. Kajti, resnično pomembno je, da so uporabniki e-cigaret in vsi kadilci, ki bi v prihodnosti razmišljali o tej alternativi, seznanjeni s ključnimi problemi in absurdi, ki bi jim jih prinesel ZOUTI v predlagani obliki.

Zamolčana so jim bila nekatera preprosta dejstva. O njih bom spregovorila v posamičnih prispevkih. Vabljeni.

Prispevki zunanjih avtorjev izražajo njihova osebna stališča in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali Združenja vejperjev Slovenije.

Komentarji