Zavajajoča izjava dr. Marjete Terčelj Zorman o škodljivosti elektronskih cigaret

Zavajajoča izjava dr. Marjete Terčelj Zorman o škodljivosti elektronskih cigaret

V Združenju vejperjev Slovenije smo ogorčeni nad včerajšnjo izjavo dr. Marjete Terčelj Zorman v oddaji Svet na kanalu A, ki se je nanašala na škodljivost elektronskih cigaret. Trditev »…bronhiolitis, ki ga tudi opažamo pri cigaretah, ampak pri teh (elektronskih cigaretih) pa še toliko bolj pogosteje…«, je po znanstvenih raziskavah, ki so bile narejene v tujini, milo rečeno zavajajoča, elektronske cigarete pa predstavi, kot da so precej bolj škodljive od tobačnih. Takšne izjave so škodljive tako za uporabnike elektronskih cigaret, kot tudi za tiste uporabnike tobačnih izdelkov, ki jih bo to odvrnilo od odločitve, da bi s pomočjo elektronskih cigaret prešli na bistveno manj škodljiv življenjski slog.

Britansko ministrstvo za zdravje namreč vse uporabnike tobačnih izdelkov spodbuja k uporabi elektronskih cigaret, saj so na podlagi obsežnih raziskav, ki jih naredila angleška agencija za javno zdravstvo PHE (Public Health England) ugotovili, da so elektronske cigarete 95% manj škodljive od tobačnih. Glede na trditve dr. Marjete Terčelj Zorman je Slovenija edina država na svetu, kjer beležijo potrjene primere bolezni bronhiolitisa pri uporabnikih elektronskih cigaret. V svetu namreč še ni nobenega potrjenega primera bolezni bronhiolitis zaradi uporabe elektronske cigarete. Do bolezni bronhiolitis pride zaradi dolgotrajnega, več desetletnega vdihovanja večjih količin kemikalije diacetil. To potrjuje tudi ameriška Food and Drug Administration, ki diacetil sicer označuje kot varno sestavino arom, saj naj bi obstajali utemeljeni sumi, da je škodljivo le vdihovanje večjih količin te kemikalije, dokazano pa je, da je količina diacetila, ki ga uporabnik vnese v telo pri uporabi elektronske cigarete celo 750-krat manjša v primerjavi s cigaretnim dimom, in v zvezi z njim je dr. Terčelj Zorman izjavila, da povzroča bronhiolitis manj pogosto kot pri elektronskih cigaretih.

Zato dr. Marjeto Terčelj Zorman pozivamo, da svojo izjavo podkrepi s konkretnimi podatki raziskav, ki so bile narejene ter predstavi strokovne analize, ki bodo nedvoumno dokazovale, da je pojav teh bolezni veliko pogostejši pri uporabnikih elektronskih cigaret v primerjavi z uporabniki tobačnih cigaret. Glede na to, da je izjavo na Kanalu A izrekla suvereno in brez pomislekov, smatramo, da ima takšne podatke pripravljene, zato pričakujemo njen odgovor v najkrajšem času.

Izrečena izjava dr. Marjete Terčelj Zorman je nestrokovna in neodgovorna, zato jo na osnovi analiz tujih znanstvenikov označujemo kot neresnico in zavajanje širše javnosti o škodljivosti elektronskih cigaret, ki je hkrati tudi škodljiva tako za uporabnike tobačnih cigaret, kot elektronskih. Še posebej pa smo nad to izjavo razočarani zaradi dejstva, da so bile omenjene polemike v tujini s strani vodilnih strokovnjakov že zdavnaj ovržene in demantirane. Preseneča nas, da dr. Marjeta Terčelj Zorman kot strokovnjakinja na svojem področju, z njimi ni bolje seznanjena.

Na spodnji povezavi prilagamo povezavo do kritike in dodatno razlago na sporno raziskavo o diacetilu v elektronskih tekočinah in s tem povezanimi boleznimi, ki jo je podal dr. Michael Siegel, ki ugotavlja, da to, kar je bilo včeraj povedano v tem prispevku, ne more držati.

 

New Study Finds that Average Diacetyl Exposure from Vaping is 750 Times Lower than from Smoking

http://tobaccoanalysis.blogspot.si/2015/12/new-study-finds-that-average-diacetyl.html

In še prispevek, ki ga je na to temo objavil dr. Konstantin Farsalinos.

NIOSH submits letter to the editor concerning our diacetyl study

www.ecigarette-research.org/research/index.php/research/research-2015/190-niosh-da

Elektronske cigarete: uporabnike razburjajo napovedi visokih trošarin, s katerimi bi tako imenovano vejpanje postalo dražje od običajnih cigaret.

Objavil/a Svet dne 4. marec 2016

Komentarji

Comments (1)

Comments are closed.