Kdo bo odgovarjal za življenja kadilcev?

Kdo bo odgovarjal za življenja kadilcev?

Evropska strokovnjaka dokazujeta pozitivni vpliv e-cigarete na javno zdravje, Ministrstvo za zdravje kljub temu daje prednost tobačni cigareti!

V minulih dneh je Ljubljana gostila dva eminentna evropska strokovnjaka, ki raziskujeta področje elektronskih cigaret in njihov učinek na javno zdravje: grškega kardiologa dr. Konstantinosa Farsalinosa in Jacquesa Le Houezeca, francoskega strokovnjaka s področja javnega zdravja. Izsledke raziskav in svoja mnenja sta na okrogli mizi Kako e-cigareta vpliva na javno zdravje? v ljubljanskem Maxiju predstavila občinstvu in tako se je, prvič v slovenski zgodovini elektronske cigarete (to je vsaj 5 let prepozno!) zgodilo, da je bila ta predstavljena v celoviti podobi, s predočenjem dejanskih podatkov, podkrepljenih z neodvisnimi raziskavami. In končno je e-cigareta tudi v Sloveniji uradno dobila pozitiven obraz, kakršnega že dolgo kaže med kadilci in uporabniki po vsem svetu.

Zelo zgovoren je že en sam, čisto preprost podatek, ki ga je navedel dr. Farsalinos; negativni podobi in vsem dezinformacijam o e-cigareti navkljub, je v Evropski uniji že 6.1 milijona kadilcev s pomočjo elektronske cigarete opustilo tradicionalno kajenje. “Nikoli nismo videli tako veliko ljudi prenehati kaditi v tako kratkem času,” je dejal in kot primer navedel Francijo, ki ima okoli 14 milijonov kadilcev, samo v treh letih pa jih je s pomočjo e-cigarete kajenje opustilo kar milijon. Kakšne podatke bi šele dobivali, če elektronske cigarete ne bi bile neusmiljena tarča mogočnih lobistov, ki jih izdelek ogroža!

Strokovnjaka v duhu raziskav menita, da bi bilo treba uporabo e-cigarete med kadilci spodbujati, in to preden le-ti zbolijo! “Težava je, da večina kadilcev, ki ne zboli, nima namena opustiti kajenja. In ta velika večina bi morala vedeti, da je e-cigareta bolj varna možnost kot tobačna cigareta,” je povedal Le Houezec.

Namesto tega smo priča poskusom njenega izkoreninjanja in togega negiranja njenih neverjetnih potencialov.

Skrajno žalostno je gledati, ko se institucije, ki upravljajo z našimi življenji, ne morejo ali nočejo odtegniti od prežvečenih vzorcev. Ko jim strokovnjaki, ki se tematiki posvečajo in izvajajo študije že več let, predstavijo preprosta dejstva, pa niso dostopni niti za en sam samcat dokaz! Ker zaradi nevidne roke iz ozadja ali enostavno prevelike ozkogledosti ali pa ponosa (zdaj res nisem več prepričana, kaj najbolj vpliva na to) ne smejo ali nočejo, niti za milimeter, odstopiti od začrtane poti. Ko se rigorozno oklepajo študijsko nepodprtih navedb iz predloga ZOUTPI. Ko celo potvarjajo resničnost in pravijo, da bodo implementirali samo ukrepe, ki sledijo Evropski tobačni direktivi (EU TPD). Čeprav dobro vemo, da je predlog ZOUTPI veliko strožji do e-cigarete, kot to predvideva EU direktiva. Ta na primer ne narekuje prepovedi spletne prodaje, ki bo popolnoma ohromila dostopnost e-cigarete na slovenskem trgu. V isti sapi pa se še izgovarjajo, da bodo e-cigarete še vedno na voljo tistim kadilcem, ki jih bodo želeli uporabljati. To je res samo sprenevedanje in zavajanje. Ponudba in dostopnost e-cigaret bosta po uvedbi ZOUTPI tako okrnjeni, izdelki pa neprimerno dražji (dodatno še zaradi trošarinskega zakona, ki bo kmalu stopil v veljavo), da bo velik delež uporabnikov pobegnil nazaj k tobaku. E-cigareta za kadilca ne bo imela nobene prednosti več! Saj bo izenačena s tobačno. To ji bo odvzelo še tisti del dostojanstva, ki ji je sicer v osnovi neodtujljiv. To je, da je dokazano vsaj 95 % manj škodljiva v primerjavi s tobačno.

Seveda, kaj vi ne bi znova podlegli tobačni cigareti, če bi poslušali, kako nevarna je e-cigareta, obenem pa tobačno lahko kupite 100 m stran od vašega stanovanja, za nakup e-cigarete in polnil pa bi se morali prevoziti 100 km? Na ta paradoks je opozoril tudi dr. Farsalinos.

Da bo tobačna cigareta po vpeljavi ZOUTPI v veliki prednosti pred elektronsko, je nemogoče izpodbiti, ker drugačen izid glede na trenutne razmere sploh ni mogoč!

Ampak ne, e-cigarete bodo še vedno dostopne. To je vse, kar zmorete? Kot je povedal Farsalinos, je na kocki milijarda življenj kadilcev, ki bodo v 21. stoletju umrli za posledicami tobaka. Kdo bo kasneje odgovarjal za življenja kadilcev, ki bi jim e-cigareta pomagala prebroditi razvado, ki jim tako očitno streže po zdravju?

Ja, na trenutke se je zdelo, kot da ima MZ čepke v ušesih in utemeljene kontraargumentacije sploh ne sliši. Kot da jih to ne zadeva. Nataša Blažko, predstavnica Ministrstva za zdravje, je le vztrajno promovirala in naštevala vse druge metode, ki so pri opuščanju kajenja menda preverjeno učinkovite. Ne vem kako učinkovite niso, saj se je število kadilcev iz leta 2012 do leta 2014 v Sloveniji znatno povišalo!?

nataša blažko ministrstvo za zdravje - Kdo bo odgovarjal za življenja kadilcev?

Ampak dovolj besed o ignoranci pristojnih institucij, ki so odgovorne za zdravje. Da, tudi za zdravje kadilcev. E-cigareti v prid govorijo tako znanstveni podatki kot tudi logično razmišljanje. In to govori samo zase. Poglejmo:

Dr. Farsalinos je v uvodnem delu predstavitve elektronske cigarete povedal, da so vsi uveljavljeni pripomočki pri odvajanju od kajenja na trgu neučinkoviti oziroma je njihova učinkovitost absolutno premajhna, da bi lahko rešila eno večjih problematik človeštva, to je preprečevanje smrti zaradi uporabe tobaka. Tu nastopi elektronska cigareta. Po Le Houezejevih besedah je le-ta revolucionarni izdelek, saj še nikoli ni toliko kadilcev v tako kratkem času opustilo tradicionalnega kajenja, to pa storilo celo brez naporov, z užitkom.

»Naša dolžnost je preprečiti smrti in bolezni, ne pa obsojati vedenje uporabnikov!« Dr. Constantinos Farsalinos

Grški strokovnjak je predstavil tudi konkretne izsledke neodvisnih študij, ki kažejo, da se tveganje za obolenja, povezana s kajenjem, pri tistih, ki so s tobaka prešli na elektronsko cigareto, zmanjša v velikem odstotku in to zelo hitro, v samo štirih tednih! Nadalje izboljšano respiratorno funkcijo, izboljšanje krvnega tlaka in izboljšane simptome astme doseže e-cigareta v cca. enem letu. Te izboljšave pa niso le trenutne, ampak se obdržijo tudi v prihodnosti.

Med drugim je spregovoril tudi o nečistočah v e-cigaretah. Stopnje nitrozaminov v pari so primerljive s stopnjami le-teh v nikotinskih žvečilkah. E-cigareto moraš uporabljati od ena do dve leti, da v telo vneseš toliko nitrozaminov, kot jih telo pridobi z eno samo tobačno cigareto! Težke kovine, kot na primer kadmij, svinec, baker, nikelj, so v pari prisotne celo v precej nižjem odstotku kot pri medicinskih inhalatorjih! Formaldehid pa je v pari zaznati v precej nižjih stopnjah, kot jih Svetovna zdravstvena organizacija še opredeljuje kot sprejemljive za zrak dobre kakovosti za bivanje v prostoru. Samo z dihanjem v sobi, ki še velja za prostor s čistim zrakom, v telo vnesemo trikrat več formaldehida, kot ga vnesemo s 600 vdihi e-cigarete na dnevni ravni.

»Zanimivo, tudi propilen glikol ni bil nikoli problem, dokler se ga ni začelo uporabljati v elektronski cigareti.« Dr. Konstantinos Farsalinos

Dr. Farsalinos je zaključil s študijo kadilcev, ki je pokazala, da je z e-cigareto kajenje opustilo cca. 35 % kadilcev, nadaljnjih 32 % pa jih je kajenje zmanjšalo. Takšnega rezultata doslej še niti približno ni dosegel noben uradni pripomoček pri odvajanju od kajenja. Zdaj pa se nanj uvaja nesmiselne omejitve, ki kadilcem absolutno prekomerno otežujejo dostop do njih!

Zelo pomenljiva je bila tudi Farsalinosova primerjava z izdelkom SNUS, to je vrsto tobaka, namenjenega oralni uporabi (pri nas poznan kot fuga), katerega prodaja je v državah članicah EU, z izjemo Švedske, prepovedana. A glej ga zlomka – dolgoročna študija trga in uporabnikov SNUS-a na Švedskem je pokazala, da je tveganje za obolenja, povezana s tobakom, pri uporabi SNUS-a enaka kot pri nekadilcih in da SNUS ni faktor za srčna obolenja. Večina tistih, ki uporabljajo SNUS, tudi ne kadi in, kar je najpomembneje, Švedska v državah članicah EU beleži daleč najmanj smrti zaradi rakavih obolenj in srčnih bolezni, ki so posledica kajenja!

Podobna zgodba se zdaj ponavlja tudi pri elektronski cigareti. Bo Evropa znova zatrla izdelek, ki bi lahko dejansko in zares učinkovito pomagal pri preprečevanju bolezni, povezanih s kajenjem? Kot kaže, da. S pretirano regulacijo izdelka bo zadušila njegov potencial, in to samo zaradi neutemeljenega »strahu«, kot se je izrazil Le Houezec, pred nekontrolirano rabo e-cigarete v netarčnih skupinah.

Tako dr. Farsalinos kot Le Houezec sta zelo kritična do zakonskih ureditev elektronskih cigaret v državah EU.

“Večina tistih, ki pišejo zakone, e-cigarete še videla ni, kaj šele, da bi naredili kakšno raziskavo o njej,” je dejal Farsalinos.

Le Houezec pa je poudaril, da je bila EU direktiva spisana, brez da bi vprašali strokovnjake, kaj e-cigareta sploh je. Zakonodajo se dela brez vsakršne strokovne podlage in brez posluha do uporabnikov, ki so po njegovem mnenju na tem področju največji strokovnjaki. Industrija jim je prisluhnila, zato so na trgu prisotni vedno bolj varni in učinkoviti izdelki, paradoksalno pa bodo, kot je poudaril dr. Farsalinos, ukrepi po EU direktivi najbolj posegli prav v te najbolj varne izdelke! Znova paradoks! Le Houezec je na to temo dodal še, da je bila EU direktiva sprejeta pred dvema letoma, vmes pa je bilo narejenih veliko dodatnih raziskav o elektronskih cigaretah, ki potrjujejo, da gre za manj škodljivo in učinkovito alternativo tobaku. Zdaj nekatere države v ignoranci do teh raziskav in brez dokaznih gradiv o nasprotnem vztrajajo na nečem, kar ne koristi nikomur. Na tej poti je tudi Slovenija.

Med pretiranimi in brezpredmetnimi ukrepi, ki jih predvideva EU TPD in na katero je opomnil dr. Farsalinos, je tudi omejitev velikosti stekleničk z e-tekočinami, ki ne smejo presegati vsebine 10 ml. Kot je dejal, nikotin potrebuje eno uro, da se absorbira, telo pa refleksno prisili v bruhanje. Bolj usodna za zastrupitev so lahko že nekatera čistila, ki jih v litrških ali še večjih plastenkah lahko kupite v prosti prodaji v vsaki trgovini. Tudi voda je lahko strup, če jo spijete prehitro in preveč naenkrat. Pravi, da je celo vožnja z avtomobilom bolj tvegana kot uporaba nikotina. »Zakaj se potem peljemo na počitnice z družino v avtu? Zakaj prevzamemo takšno tveganje?« Omejitev na 10 ml stekleničke je torej s »common sense« vidika popolnoma nesmiselna. Prav tako je nesmiselna prepoved uporabe e-cigarete v javnih prostorih. Le Houezec je poudaril, da ne obstaja nobena strokovna utemeljitev za tovrstni ukrep, saj je dokazano, da elektronska cigareta NE povzroča pasivnega kajenja.

Dovolj je zatiskanja oči, e-cigareta potrebuje svoj glas!

O vseh nesmislih, ki smo jim priča pri trenutnem dogajanju na področju elektronskih cigaret, na okrogli mizi gostje niti niso imeli priložnosti spregovoriti, saj je tema preobsežna. Pa vendar bi se o tem moralo govoriti. Dragi mediji, naj se ne zaključi pri tem. Za življenja gre! In to je tema, o kateri moramo govoriti. Kadilci, sploh tisti, ki ne nameravajo opustiti kajenja, morajo imeti izbiro! Pravico imajo izbrati bolj zdravo življenje in elektronska cigareta omogoča, da to storijo z veseljem, brez mučenja. In o tem moramo govoriti nenazadnje tudi zato, ker vsakršno delovanje proti elektronski cigareti, hočemo ali nočemo, pomeni delovanje v dobro prodaje tobačnih izdelkov.

»Kakor koli zadevo obrneš, pretirana regulacija elektronskih cigaret spodbuja rast tobačne industrije! Poleg tega je reguliranje elektronske cigarete znanstveno neutemeljeno! Naj kaznujemo kadilce, ker ne morejo nehati kaditi s tistim, s čimer mi želimo, da prenehajo?« Dr. Konstantinos Farsalinos

Avtor komentarja: Alenka Ivančič, univ. dipl. nov.
Prispevki zunanjih avtorjev izražajo njihova osebna stališča in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali Združenja vejperjev Slovenije.

Komentarji