Ob pomanjkanju raziskav s področja elektronskih cigaret mnenja o njih še vedno deljena

Ob pomanjkanju raziskav s področja elektronskih cigaret mnenja o njih še vedno deljena

Ljubljana, 7. junija – Sloveniji se obeta nov protikadilski zakon, ki po mnenju nekaterih “napačno” enači tobačne in elektronske cigaret. Del udeležencev današnje okrogle mize o vplivu e-cigaret na javno zdravje je prepričan, da gre za najučinkovitejšo metodo pri opustitvi kajenja, na ministrstvu za zdravje pa opozarjajo na pomanjkanje raziskav, ki bi temu pritrdile.

Kot je uvodoma izpostavil grški kardiolog in raziskovalec Konstantinos Farsalinos, se moramo zavedati, kaj elektronska cigareta je. Poznati moramo razliko med samim nikotinom in učinkom kajenja nikotina. Nikotin sam po sebi ni škodljiv, pač pa je škodljiv dim, ki ga vdihnemo pri žganju tobaka. Tega pri elektronskih cigaretah ni, je izpostavil.

Po njegovih besedah bo v 21. stoletju zaradi bolezni, povezanimi s kajenjem, umrla milijarda ljudi, pri čemer se je oprl na podatke Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Farsalinos meni, da bi lahko število občutno zmanjšali, če bi kadilcem predstavili alternativne in varnejše ukrepe.

Med najučinkovitejšimi je izpostavil prav elektronske cigarete. Kadilci e-cigaret so po njegovih besedah bistveno manj izpostavljeni rakavim obolenjem, povezanim s kajenjem.

Nataša Blažko z ministrstva za zdravje je po drugi strani opozorila, da je informacij o učinkih e-cigarete še vedno premalo, med drugim tudi WHO opozarja, da na podlagi obstoječih raziskav ni možno skleniti, da gre za učinkovit ukrep pri opuščanju kajenja.

Blažkova je povzela predlog novega protikadilskega zakona, ki med drugim prepoveduje kajenje elektronskih cigaret v zaprtih prostorih. Temu nasprotujejo v Združenju vejperjev Slovenije. Kot je pojasnil Slaven Kalebić iz združenja, razume napore zdravstvenega ministrstva glede znižanja uporabe e-cigaret, ne pa tudi prepovedi. Po njegovem mnenju bi se morali posamezni lastniki gostinskih lokalov sami odločiti, ali bodo kajenje elektronskih cigaret oziroma vejpanje dovolili ali ne.

Kalebić je izpostavil še, da je bila e-cigareta za mnoge člane združenja tista metoda, s pomočjo katere so ugotovili, da lahko sploh prenehajo s kajenjem tobačnih cigaret. Blažkova je pojasnila, da bo zakon usklajen z evropsko direktivo, tisti kadilci, ki bodo želeli s pomočjo e-cigarete opustiti kajenje, pa bodo lahko do nje še vedno prišli.

Ob tem je izpostavila, da takšen način opuščanja kajenja sicer ni priporočljiv. V Sloveniji imamo po njenih besedah celo vrsto drugih ukrepov, ki so uspešni. Med temi je izpostavila brezplačno telefonsko številko za svetovanje, ki deluje v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kot je še poudarila, tudi WHO poziva k ukrepom, ki uporabo elektronskih cigaret preprečujejo zlasti mladim in nekadilcem. Farsalinos pa je ob tem dodal, da ni nobenega dokaza, da po e-cigaretah posegajo nekadilci, saj so elektronske cigarete predvsem varnejša alternativa tobačnim cigaretam in namenjene tistim, ki želijo te opustiti.

Blažkova je med predlogi WHO izpostavila še predloge za prepoved oglaševanja in promocije e-cigaret, ki pa jim nasprotuje strokovnjak na področju javnega zdravstva in odvisnosti od tobaka Jacques Le Houezec. Slednji je izpostavil, da prepoved oglaševanja kadilcem preprečuje seznanitev s tem, kaj elektronska cigareta je. Strinja se sicer, da mora biti oglaševanje nadzorovano.

Le Houezec je bil zlasti oster do evropske direktive, saj meni, da so bile regulacije elektronskih cigaret narejene s strahom in pod nadzorom tobačne industrije. Evropske regulacije so oblikovali ljudje, ki ne vedo ničesar, in brez posvetovanja s stroko in uporabniki, je dejal.

Zanj sicer elektronska cigareta predstavlja revolucijo na področju opuščanja kajenja, saj po njegovih besedah še nismo videli toliko ljudi opustiti kajenje v tako kratkem času ob tem, da lahko prvič v zgodovini obdržijo užitek.

Blažkova je med priporočljivimi ukrepi za opustitev kajenja medtem naštela še svetovalne centre in referenčne ambulante, v veliki meri pa po njenih besedah na tem področju delujejo tudi nevladne organizacije.

Do predloga protikadilskega zakona je bil oster tudi predstavnik gospodarsko-interesnega združenja Bojan Ivančič, ki je dejal, da e-cigareta nima nič skupnega s tobačno cigareto, razen nesrečnega imena. Na trgu ob tem poznamo različne inhalatorje, ki se prodajajo brez problema, je izpostavil.

Dodal je, da so se sicer sestali s predstavniki zdravstvenega ministrstva, s katerim bodo poskušali izboljšati napake, ki se glede elektronskih cigaret pojavljajo v predlogu zakona. Če bi bil sprejet v trenutni obliki, bi namreč po njegovem kršil druge zakone, ustavo in človekove pravice, večina kadilcev elektronskih cigaret pa bi se vrnila k uporabi tobačnih.

Blažkova je dejala, da so na ministrstvu deloma naklonjeni uvedbi specialnih trgovin za elektronske cigarete, ne bodo pa odstopali od prepovedi prodaje teh izdelkov mladoletnim in od prepovedi kajenja e-cigaret v zaprtih prostorih. Izenačitev električnih in tobačnih cigaret je po njenem mnenju trenutno nujna zaradi pomanjkanja raziskav, z njo pa želijo preprečiti predvsem začetek uporabe teh izdelkov med mladostniki.

Današnja okrogla miza o vplivu e-cigaret na javno zdravje je bila sicer druga v nizu pogovorov, ki jo je v povezani s spremembami predloga novega protikadilskega zakona organiziral STAklub.

VIR: https://krog.sta.si/2266781/ob-pomanjkanju-raziskav-s-podrocja-elektronskih-cigaret-mnenja-o-njih-se-vedno-deljena

Komentarji