“Wet lung”

“Wet lung”

Dne 25. maja 2018 smo na POP TV v prispevku o e-cigaretah lahko prebrali, da je znanstvena revija Pediatrics objavila primer najstnice, ki so ji zaradi uporabe e-cigarete odpovedala pljuča.

Svetovna vejperska skupnost se je po množičnem pojavljanju primera v medijih obrnila na neodvisnega zagovornika zmanjševanja škode in raziskovalca e-cigaret dr. Konstantinos Farsalinos-a iz oddelka za kardiologijo v Centru za kardiološko kirurgijo Onassis, Atene, Grčija , ki pa je o primeru in objavi v medijih povedal naslednje:

“To je prvič, ko vidim “poročilo primera” v medijih. To je nova nizkotnost nasprotnikov e-cigarete. Pojem “Wet lung” je… popolni nesmisel. Primer je bil o alergični reakciji, ki je povzročila pljučnico.”

Povedal je še:

“To je poročilo primera o “preobčutljivostnem pnevmonitisu”. Najpogosteje je to alergična reakcija, ki povzroči vnetje v pljučih. Vsako vnetje v pljučih (ki ga lahko povzroči pljučnica, bakterija in drugo) lahko povzroči plevralni izliv. To pri tem (ang.) “Wet Lung” primeru ni pomembno, ker primer namiguje na teorijo, da uporaba e-cigarete povzroča kopičenje tekočine v pljučih. Preobčutljivostni pnevmonitis ne zagotavlja absolutno nobenih znanstvenih podatkov, ki bi podpirali to teorijo, razen tega, da omenja, da je punca vejpala.”

Pa je nabiranje tekočine v pljučih zaradi uporabe e-cigarete sploh razlog za skrb? Več o tem si lahko preberete na tej povezavi, kjer strokovno obrazložitev poda avtor mnogih raziskav na pljučih in e-cigareti dr. Riccardo Polosa, direktor Inštituta za interno medicino in klinično imunologijo Univerze v Cataniji, Italija:

Ecigs, Water Vapour and The Lungs: Should You Be Concerned?

Komentarji