Odgovori na napačne ali zavajajoče argumente nasprotnikov vejpanja

Odgovori na napačne ali zavajajoče argumente nasprotnikov vejpanja

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste bili nepričakovano soočeni z direktnimi in pogosto provokativnimi vprašanji ali celo trditvami v vezi z domnevno škodljivostjo vejpanja? In ste hiteli sogovorniku razlagati izsledke vseh tistih raziskav, ki vam jih je tisti trenutek uspelo priklicati v spomin, medtem pa ugotovili, da vas po tretjem stavku nihče več ne posluša?

Nam se je. Večkrat. In nam gre še danes na živce.  Zato smo se  odločili, da skušamo na enem mestu zbrati vsa tista najpogostejša vprašanja in trditve v vezi z vejpanjem, ki bi nas znala spraviti v zadrego. Pa ne zaradi tega, ker bi trditve držale, temveč zato, ker so odgovori pogosto prekompleksni, da bi nepripravljeni lahko enostavno in hitro odgovorili.  In seveda bomo poskušali najti tudi odgovore, kar se da jasne, enostavne in učinkovite. In pa seveda resnične ter podkrepljene z resnimi znanstvenimi raziskavami.

Pa poglejmo:

  • »Vejpanje je vsaj toliko škodljivo kot kajenje cigaret«

Ni res. Raziskave so pokazale, da vejpanje vsaj za 95% manj škodljivo, kot kajenje cigaret. Dosedanje resne raziskave niso pokazale relevantnih negativnih vplivov na zdravje.

Viri: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/456704/McNeill-Hajek_report_authors_note_on_evidence_for_95_estimate.pdf

  • »Z elektronsko cigareto inhaliraš strup«

Za razliko od navadnega cigareta pri elektronski cigareti inhaliramo paro in ne dim. Ker pri elektronski cigareti ni izgorevanja, v pari niso prisotni katran, ogljikov monoksid in mnogi drugi škodljivi produkti nepopolnega zgorevanja. Inhaliranje pare je dokazano mnogo manj škodljivo kot inhaliranje dima.

Viri: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110871/

  • »V pari so prisotne rakotvorne snovi, tako kot v cigaretnem dimu«

Deloma drži. Meritve emisij iz elektronske cigarete so pokazale prisotnost nekaterih rakotvornih snovi v pari e-cigarete. Vendar so te snovi prisotne v neprimerljivo manjših količinah kot v cigaretnem dimu, ali celo le v sledeh. Dostikrat so te iste snovi v malih količinah prisotne tudi v drugih izdelkih ali živilih, ki jih vsakodnevno uporabljamo, kar pa na zdravje dokazano nima relevantnega vpliva.

Viri: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4110871/

  • »V časopisu sem prebral, da so Japonci v raziskavi dokazali  zelo škodljiv vpliva vejpanja na zdravje«

Res je bila na Japonskem narejena raziskava, ki je v pari pokazala visoke koncentracije formaldehidov in drugih rakotvornih spojin. Izsledki pa so bili kasneje zaradi neustrezne metodologije zavržene. Raziskovalci so pri raziskavi uporabili t.i. »smoking machines«, s katerimi so dobesedno zažgali vato v grelnih glavah in tako ustvarili škodljive produkte izgorevanja. V praksi takšen način uporabe e-cigareta ni mogoča, saj človek take pare ni sposoben inhalirati

Viri: http://www.ecigarette-research.com/web/index.php/2013-04-07-09-50-07/2014/188-frm-jp

  • »V tekočini za e-cigarete je antifriz in druga kemična svinjarija«

Tekočino za e-cigarete v glavnem sestavljata dva vlažilca – propilen glikol in naravni rastlinski glicerin, v različnih deležih. Obe spojini sta znanosti že dolgo znana in se že desetletja uporabljata v mnogih živilih in kozmetičnih izdelkih, ki jih vsakodnevno uporabljamo. O ustreznosti je bilo narejenih mnogo raziskav, ki so vse po vrsti potrdile primernost za uživanje. Res je, da se propilen glikol med ostalim dodaja tudi sredstvom proti zmrzovanju, kar pa ne pomeni, da je zdravju škodljiv. Poleg obeh vlažilcev v tekočine po potrebi dodajajo še nikotin, vodo in arome, ki jih uporabljajo v živilski industriji. Te snovi so prisotne v manjših količinah.

  • »Nikotin povzroča raka«

Dokazano ne drži. Znanstvene raziskave so nedvoumno dokazale, da je nikotin sicer odgovoren za zasvojenost, da pa ne povzroča rakavih obolenj. Te povzročajo kancerogene razkrojne snovi v cigaretnem dimu, ki so posledica nepopolnega zgorevanja, v pari e-cigaret jih pa ni ali pa so prisotne zgolj v sledeh.

Je pa prepričanje, da je nikotin odgovoren za vse neželene škodljive učinke pri kajenju, zelo vkoreninjen v zavesti ljudi, čeprav za to ni znanstvene podlage.

Viri:  http://annals.org/aim/article-abstract/2599869/nicotine-carcinogen-toxin-exposure-long-term-e-cigarette-nicotine-replacement

  • »Zakaj je vlada sprejela zakon, s katerim omejuje in regulira e-cigarete, če te naj sploh ne bi bile tako škodljive?«

Vlada je ZOUPTI sprejela zaradi direktive EU, ki je posledica pritiska WHO in nekaterih interesnih lobijev v EU parlamentu. Pritiski so posledica bojazni, da e-cigarete potencialno povzročajo dolgoročne zdravju škodljive učinke, ki jih znanost zaenkrat še ne pozna. Poleg tega je prisotna tudi bojazen, da bi lahko uporaba e-cigaret spodbudila mladostnike, da posežejo tudi po pravih cigaretih. Slednji argument so kasnejše raziskave že zavrgle.

  • »Šele dolgoročne raziskave bodo pokazale resnično škodljivost vejpanja«

Ne drži, pa čeprav se sliši kot dober argument. Vse sestavine, ki jih tekočine vsebujejo so dodobra raziskane, še največjo neznanko predstavljajo arome, ki pa so že v uporabi v živilski industriji. Dolgoročne raziskave pravzaprav pomenijo iskanje statistike – spremljanje verjetnosti pojava neke bolezni v povezavi z vejpanjem skozi več desetletij. Ker pa pravzaprav ni znano, kaj natančno je potrebno spremljati (predmet raziskave) in ker verjetno ne bo mogoče sestaviti reprezentativnega vzorca, ki ga je potrebno spremljati (zadostno število nekadilcev, ki več desetletij vejpa), dolgoročnih raziskav verjetno nikoli ne bo.

Poleg tega ne smemo pozabiti, da že več kot desetletje po svetu vejpa več miljonov ljudi in da do sedaj še ni bila zaznana povezava med vejpanjem in nastankom kakšne bolezni.

»V pari e-cigarete je kemikalija Diacetil, ki povzroča bronhiolitis.« 

Deloma drži. V nekaterih kremnih aromah, ki se uporabljajo za parjenje, je prisotna kemikalija diacetil. In drži, da več desetletno vdihavanje večjih količin diacetila povzroča bronhiolitis. Vendar ameriška Food and Drug Administration kemikalijo diacetil označuje kot varno sestavino arom, saj ni nobenih utemeljenih dokazov, da je škodljiva pri količinah, ki jih uporabnik vnese v telo.  Do bolezni bronhiolitis pride zaradi dolgotrajnega, več desetletnega vdihovanja večjih količin kemikalije diacetil. Dokazano pa je, da je količina diacetila vnesenega v telo pri uporabi e-cigarete, 750-krat manjša v primerjavi s cigaretnim dimom.

Do sedaj v svetu še ni bilo zabeleženega primera bronhiolitisa, ki bi bil posledica uporabe e-cigarete

Vir: http://tobaccoanalysis.blogspot.si/2015/12/new-study-finds-that-average-diacetyl.html

http://www.ecigarette-research.org/research/index.php/research/research-2015/190-niosh-da

Komentarji