V Nemčiji nikotinske baze v litrskih embalažah tudi po 20. maju

V Nemčiji nikotinske baze v litrskih embalažah tudi po 20. maju

Da so TPD pisali in sprejemali »strokovnjaki«, ki elektronske cigarete še od blizu niso videli, smo vejperji ugotovili že kar nekaj časa nazaj. Zmedena in nejasna določila odpirajo vse več vprašanj, tako da lahko pravzaprav le ugibamo, kako bo izgledal vejperski svet po famoznem 20. maju, ko naj bi TPD stopil v polno veljavo.

Seveda so podobno ugotovili tudi nemški proizvajalci opreme in tekočin, eden od njih pa se je odločil tudi ukrepati. Dark Burner je proizvajalec arom in baz iz spodnje Saške, ki se s pavšalnimi omejitvami TPD ni želel sprijazniti in je za interpretacijo prosil deželni nadzor za živila v Hannovru, ki je pristojen tudi za tobačne in povezane izdelke (Abteilung Lebensmittelüberwachung der Ordnungsbehörde Hannover – ALOH).

Ker Nemci pač še znajo razmišljati s svojo glavo, odgovor pravzaprav ni presenetljiv. ALOH jim je namreč potrdil, da baze niso gotove e-tekočine, prav tako pa jih ne moremo obravnavati kot posodice za ponovno polnjenje. Opredelili so jih kot polizdelke, namenjene nadaljnji predelavi in kot take niso namenjene končnemu konzumu.
V podkrepitev svojega stališča je Dark Burner naročil še dodatno pravno mnenje, ki je potrdilo ALOHovo stališče.

Poudarki:

  • Nikotinske baze so polizdelek, ki ne ustreza definiciji e-tekočin v TPD
  • Embalaže nikotinskih baz ne ustrezajo definiciji posodic za ponovno polnjenje v TPD
  • Nikotinske baze v celoti ustrezajo definiciji mešanice različnih kemičnih spojin, ki jih definira in obravnava zakon o kemikalijah
  • Nikotinske baze obravnava zakon o kemikalijah in ne nemški tobačni zakon, ki je implementiral TPD

Na osnovi pridobljenih pravnih mnenj bo Dark Burner (verjetno pa tudi drugi nemški proizvajalci) prodajal nikotinske baze v embalažah, večjih od 10 ml, tudi po 20. maju. Vsaj dokler jih ne bo morebiti ustavila kakšna inšpekcijska odločba, če bo do tega sploh prišlo. Nemški mediji namreč ugibajo, da bi bilo jasna pravna mnenja težko spodbijat in da bi se celotna zgodba končala pred pristojnim sodiščem. To pa ne bi bilo dobrodošlo pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami v Nemčiji. Nadalje ugibajo, da bi bilo za zajem baz v TPD potrebno spremeniti definicijo, kar pa naj tudi ne bi bilo izvedljivo prej kot v dveh letih (prav tako zaradi prihajajočih volitev).

Iz vsega skupaj lahko torej sklepamo, da bodo v Nemčiji nikotinske baze na voljo v litrskih in pollitrskih embalažah še kar nekaj časa, tudi kot naročilo po internetu.
Na koncu nas na koncu še opozorijo, da če zvečer zaslišimo tiho ploskanje, da gre sigurno za facepalme proizvajalcev baz, ki so že prilagodili proizvodnjo novemu TPD ali pa uporabnikov, ki sedijo na več desetlitrskih zalogah baz.

Če kdo slučajno ne ve, kaj je facepalm, naj si pogleda spodnjo slikco:

TB2uC73cZeK.eBjSszgXXczFpXa 601341923 0 headline editor - V Nemčiji nikotinske baze v litrskih embalažah tudi po 20. maju

Vir: http://dark-burner.eu/erklaerung-zum-weiterverkauf-der-dark-burner-basen-in-gebinde-10ml/
Avtor komentarja: Aleks Polajner, vejper
Prispevki zunanjih avtorjev izražajo njihova osebna stališča in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali Združenja vejperjev Slovenije.

Komentarji