Trošarine na e-tekočine

Trošarine na e-tekočine

V Angliji ministrstvo za zdravje spodbuja kadilce, naj namesto tobačne cigarete raje uporabljajo njihovo elektronsko različico, pri nas pa želijo z novim zakonom o trošarinah e-cigarete izkoreniniti. Komu bodo najvišje trošarine v Evropi sploh koristile – razen tobačni industriji?

Medtem ko na ministrstvu za zdravje pripravljajo nov tobačni zakon, s katerim naj bi kadilce dodatno odvrnili od te razvade, se zdi, da na finančnem ministrstvu, ki ga vodi minister Dušan Mramor, tobačni industriji delajo uslugo. V predlogu novega zakona o trošarinah, ki je že v medresorskem usklajevanju, namreč ne predvidevajo zvišanja trošarin za tobačne izdelke, so pa zato napovedali vojno vejperjem, kot se v žargonu reče uporabnikom elektronskih cigaret, ki jih kanijo udariti z najvišjimi trošarinami v Evropi.

Če bo obveljal predlog ministrstva za finance, bo vsak mililiter tekočine v polnilu za e-cigarete, ki vsebuje nikotin, obdavčen z enim evrov. To pomeni, da bo na primer 20-mililitrsko polnilo, ki trenutno v maloprodaji stane 10 evrov, po uvedbi trošarine stalo 30 evrov.

Komentarji