Pljučna obolenja v ZDA. So res krive elektronske cigarete?

Pljučna obolenja v ZDA. So res krive elektronske cigarete?

Dogodki v ZDA, kjer je v bolnišnici pristalo skoraj 200 ljudi, so tudi pri nas sprožili plaz novic in izjav o varnosti elektronskih cigaret. Kot v preteklosti, so novice in izjave polne zavajujočih podatkov in predvidevanj, za katere ni uradnih potrditev. 

Svojo izjavo je podal tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (v nadaljevanju NIJZ), v kateri povzemajo dogajanje in izjavo ameriškega Centra za nadzor bolezni (Center for Disease Control, v nadaljevanju CDC), ter pomanjkljivo opišejo elektronsko cigareto in njeno delovanje. 

Kako se je začelo

Med 28. junijem in 23. avgustom je 193 oseb poiskalo pomoč v bolnišnicah v več državah v ZDA. Šlo je za neznano nenalezljivo bolezensko stanje dihal, katerih simptomi so se kazali zelo različno, prav tako pa se je razvoj bolezni razlikoval od osebe do osebe. 

Zdravstveni delavci so primere prijavili CDC, ki je nato pričel z lastno preiskavo o morebitnem povzročitelju. Zdravstveni delavci so v postopku anamneze od bolnikov pridobili podatke o uporabi vseh vrst tobačnih izdelkov in uporabi ostalih snovi, ki bi potencialno vplivale na razvoj pljučnih bolezni. Pri večini so zasledili redno ali občasno uporabo elektronskih cigaret, ter tako zaključili, da je lahko slednja potencialni vzrok za neznano bolezen.

Prvi odzivi 

CDC je kljub nejasnostim ob prvem smrtnem primeru podal izjavo, v kateri ne podaja nobenih zaključkov, temveč le povzema razvoj dogodkov in navaja skupni dejavnik, elektronsko cigareto. Seveda pa niso pozabili dodati stavka, v katerem otrokom, mladostnikom, nosečnicam in nekadilcem odsvetujejo uporabo elektronske cigarete.

Izjavo so dobili vsi mediji, ki so v ZDA odkrito politično usmerjeni, temu pa je sledila medijska odmevnost po svetu.

Izjava NIJZ 

V NIJZ-u so v svoji izjavi za javnost naredili korak naprej in opisu dogodkov dodali še generičen opis delovanja elektronskih cigaret, navedli vsebnosti nevarnih snovi v pari in njihove stranske učinke, kar so podkrepili z zastarelimi in večinoma že ovrženimi raziskavami in trditvami. Po našem mnenju tovrstne navedbe brez znanstveno podprtih argumentov služijo zgolj zastraševanju in arbitrarnemu demoniziranju elektronskih cigaret. Vendar se na tem mestu ne želimo vpletati v nadaljnjo polemiko, temveč se ozreti na tragične dogodke v ZDA.

V ZVS spremljamo razvoj dogodkov in z nestrpnostjo čakamo na izsledke raziskav, ki bodo (vsaj tako upamo), pokazale vzrok za pojav neznanih obolenj.

Medijski linč

Prav tako z veliko mero zaskrbljenosti spremljamo poplavo medijskih objav, ki so, posredno ali neposredno, že razglasile krivca – elektronsko cigareto.

Takšna namigovanja ali celo trditve strogo zavračamo, saj iz razpoložljivih relevantnih virov jasno izhaja, da vzroki za pojav obolenj še niso znani in da raziskave še potekajo. 

Kljub temu, da raziskovalci izsledkov še nimajo in da elektronsko cigareto omenjajo zgolj kot vezni člen med posameznimi primeri (v svoji izjavi prav tako tudi ZVS), smo priča medijski vojni proti elektronskim cigaretom, brez kakršnekoli argumentirane podlage.

Naš pogled

V ZVS o vzrokih ne želimo špekulirati, za to nismo poklicani, ne usposobljeni. Za kakršnekoli zaključke bomo počakali na poročilo raziskovalnih timov.

Radi pa bi opozorili na več virov, ki so kot potencialni vzrok za obolenja navedli uporabo nevarnih polnil za elektronske cigarete, ki naj bi jih vsaj nekateri od obolelih pridobili ilegalno na črnem trgu.

V danem primeru, če bi bil seveda potrjen, bi postalo povsem jasno, da je pravi vzrok zloraba elektronskih cigaret, ne pa naprave same.

V ZVS se zavedamo nevarnosti, ki jo lahko predstavlja nepravilna uporaba opreme ali uporaba nenamenskih, nevarnih polnil v napravah. Elektronska cigareta je namenjena za uporabo zgolj z in edino s posebnimi tekočinami, ki jih imenujemo e-tekočine. V Sloveniji je v veljavi Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki določa da tekočine, namenjene za uporabo z e-cigaretami z izjemo nikotina ne smejo vsebovati nikakršnih zdravju škodljivih snovi.

Poslanstvo ZVS vidimo tudi v tem, da uporabnike opozarjamo na tveganja, vendar želimo v danem primeru poudariti, da po našem mnenju v izjavi NIJZ manjka navedba, da podobnih obolenj niso zaznali nikjer drugje na svetu ali v Sloveniji (kot so to storili na Novi Zelandiji). Prav tako ni naveden  sum, da bi za obolenja lahko bila krivo uparjanje konopljinega olje s črnega trga, kateremu naj bi bila primešana še kopica trenutno še nedefiniranih snovi, kot to navajajo nekateri viri iz ZDA. 

V ZVS vsem uporabnikom elektronskih cigaret svetujemo, da v svojih napravah uporabljajo zgolj in le tekočine preverjenih proizvajalcev, ki jih kupimo pri preverjenih trgovcih pri nas ali v tujini saj le te po zakonu z izjemo nikotina ne smejo vsebovati zdravju škodljive snovi. Močno odsvetujemo uporabo polnil za elektronske cigarete, ki so bile proizvedene na črnem trgu in lahko zaradi kontaminacije, uporabe neustreznih snovi in nepravilne priprave, škodujejo zdravju uporabnika.

Na koncu še opozarjamo medije, da je do uradne izjave CDC o resničnem vzroku za obolenja skrajno zavajajoče in nekorektno navajati elektronske cigarete kot krivca za obolenja, tako kot se tudi v ZVS zavedamo, da do konca preiskav elektronskih cigaret ni možno izključiti. 

Počakajmo zaključke.

Povezave:

Izjava NIJZ: https://www.nijz.si/sl/resna-pljucna-obolenja-med-uporabniki-elektronskih-cigaret-v-zdruzenih-drzavah-amerike 

Izjava CDC: https://www.cdc.gov/media/releases/2019/s0823-vaping-related-death.html 

USA Today o krivcu za bolezni: https://amp.usatoday.com/amp/2121523001 

Uspešnost elektronske cigarete pri opuščanju kajenja: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1808779 

Seznam predvajanja z razlagami in povzetki različnih raziskav v gledljivem načinu:

Komentarji