Hvala, ker vejpate!

Hvala, ker vejpate!

Ljubljana – 31. januar 2019

Združenju vejperjev Slovenije si prizadevamo, da ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), skupaj z javno-zdravstveno stroko podprejo dialog, priložnosti in argumente, da so manj škodljivi tobačni izdelki možna rešitev za vse, ki ne zmorejo ali ne želijo prenehati kaditi.

Zato kadilci, ki preidejo s kajenja klasičnih cigaret na uporabo e-cigarete, bistveno zmanjšajo pomembna tveganja za svoje zdravje in zdravje drugih. Kajenje je namreč povezano s številnimi zelo resnimi tveganji za zdravje za kadilce in tiste, ki so v njihovi bližini. Pomanjkanje informacij o manjši škodljivosti elektronskih cigaret oz. alternativnih tobačnih izdelkov pa ne sme iti na škodo javnega zdravstva in ustrezne informiranosti javnih zdravstvenih delavcev in potrošnikov, zato v Združenju vejperjev menimo, da ni dopustno, da se o teh možnostih  ne pogovarjamo tam, kjer bi se bilo potrebno: v medicinski stroki, v stroki varovanja javnega zdravja in v medijih. Vsi imamo pravico vedeti več.

V znanstveni literaturi lahko preberemo, da so novi inovativni e-cigareti kar 95% varnejši od klasičnih cigaret. To, je zagotovo rezultat dejstva, da pri njih ni gorenja, torej ni škodljivega katrana, ki dokazano povzroča pljučnega raka.  Zato vpeljava in tehnološka evolucija e-cigaret namesto klasičnih cigaret, vendarle predstavlja možnost in priložnost za javno zdravstvo.

Po pregledu politik in strategij javnega zdravstva v boju proti cigaretnem dimu je zagotovo najbolj napredna država Velika Britanija, ki ima kot Slovenija, zelo podobno restriktivno tobačno zakonodajo. Izjemno intenziven dialog znanstvenikov in predstavnikov javnega zdravja, je zlasti v Angliji obradil sadove in dober rezultat se kaže pri dobro informiranih in ozaveščenih potrošnikih in rezultatih.   “Na poti k generacijam brez dima” je naslov lani objavljene strategije Agencije za javno zdravje Velike Britanje  (Public Health England), kjer se je angleška javno zdravstvena stroka zavezala, da bodo spodbujali vse odrasle kadilce, ki ne želijo ali ne zmorejo nehati kaditi, naj preidejo na manj škodljive tobačne izdelke, kot so elektronske cigarete, ki so 95% manj škodljive kot klasične cigarete.

Raziskava, objavljena v British Medical Journal, je potrdila, da so e-cigarete največkrat pot, ki jo kadilci uberejo pri  prenehanju kajenja. Druga študija pa je ovrgla trditev, da so e-cigarete za mladostnike prvi korak do kajenja. Raziskavo, ki je v razmiku dveh let vključila mlade Britance v starosti od 11 do 16 let je vodila dr. Linda Bauld, profesorica na Univerzi v Sterlingu. Samo 3% mladih v tej starosti redno uporablja e-cigarete in še ti hkrati tudi v večini že kadijo klasične cigarete. Med mladimi, ki pa sploh ne kadijo, pa je ta odstotek uporabe e-cigaret zanemarljiv, saj kaže od 0,1% do 0,5 % za vso populacijo. Za The Guardian je dr. Linda Bauld tudi povedala pomembno ugotovitev: “Naša študija kaže, da kajenje med mladimi upada”. Ti dve raziskavi sta primera, ki kažeta potrebo po umirjenem tehtanju znanstvenih argumentov, dialogu s potrošnikom in sprejemanju nove realnosti.

Načini opuščanja kajenja so mnogoteri in za različne posameznike različno učinkoviti. Elektronske cigarete pomagajo reševati življenja kot alternativa tradicionalnemu kajenju tobaka, saj je uporaba elektronskimi cigaretami kot pomoč pri opuščanju kajenja tobačnih cigaret vsaj toliko učinkovita kot drugi komercialno dostopni nikotinski pripomočki, ki jih kadilci uporabljajo pri opuščanju kajenja. Zato si v Združenju vejperjev prizadevamo izobraziti najširšo javnost v zvezi z elektronskimi cigaretami in njihovo varnostjo ter razbliniti napačne predstave in informacije v zvezi s temi izdelki.

Britanski primer pa kaže, da bi zdravstveni delavci odraslim kadilcem, ki so poskusili in ne zmorejo prenehati s kajenjem cigaret, pa so se odločili za veliko manj toksične elektronske cigarete, lahko le rekli: “Hvala, ker vejpate.”

ZVS je slovenska neprofitna potrošniška zagovorniška skupina.

Komentarji