Križarski pohod proti elektronski cigareti je poguben za javno zdravje

Križarski pohod proti elektronski cigareti je poguben za javno zdravje

Photo: Tolga Akmen, AFP

Avtor: Konstantinos Farsalinos

Kdo bi upal staviti, da bo izdelek, ki ga več kot 20 milijonov ljudi brez težav uporablja več kot desetletje, nenadoma povzročil izbruh akutne (nenadne, razvijajoče se v obdobju nekaj dni ali tednov) odpovedi respiratornega sistema in nekaj smrtnih primerov izključno na enem geografskem območju?

V zadnjem mesecu je to glavna zgodba o elektronski cigareti v Združenih Državah Amerike. Zdravstvene ustanove opisujejo »vapersko bolezen« kot resno pljučno vnetno bolezen. Ta se razvije hitro in je v resnici zastrupitev pljuč. V zadnjih nekaj tednih je bilo prijavljenih več kot 800 primerov vključno s 13 smrtnimi primeri.

Uporaba elektronske cigarete na globalni ravni narašča od leta 2009. Leta 2016 je elektronsko cigareto uporabljalo skoraj 11 milijonov odraslih Američanov, kar predstavlja 4,5% odrasle populacije v ZDA. Na svetu je najverjetneje več kot 20 milijonov uporabnikov elektronske cigarete, ki uporabljajo konvencionalno, nikotinsko tekočino z okusom.

Ampak o izbruhu resnih pljučnih obolenjih niso poročali od nikjer razen iz ZDA. Zakaj? Odgovor je preprost; konvencionalne elektronske naprave in tekočine niso povezane z boleznijo. To pojasnita že preprosta epidemiologija in zdrava pamet – nemogoče je, da bi izdelki, ki so jih ljudje uporabljali vrsto let brez kakršnih koli izbruhov zastrupitev, povzročili resno bolezen samo v tem trenutku in samo na enem območju.

Primeri niso povezani z dolgoročno uporabo elektronske cigarete ali izdelki namenjenimi uporabi z elektronsko cigareto, ki so bili uporabnikom na voljo vrsto let. Nasprotno, ti primeri so lahko povezani le z nedavnim prihodom novih izdelkov ali nedavnimi predelavami sestavin v izdelkih.

Tekočine za uparjanje, ki vsebujejo THC

O predelavah nikotinskih izdelkov ni bilo nikakršnih poročil in so tudi malo verjetne. Surovine za nikotinsko polnilo so poceni, dostopne in so dobra  topila. Vendar tukaj je zgodba o THC-ju.

V veliki večini primerov obolenj so poročali o uporabi polnil, ki vsebujejo THC, v nekaterih primerih tudi sočasno z nikotinskimi polnili. Nekateri bolniki so govorili o prehodu iz dovoljenih nikotinskih polnil na nedovoljene izdelke s črnega trga, le malo pred pojavom prvih simptomov in nadaljnjim razvojem bolezni. Uporaba polnil s THC ne bi smela biti imenovana vejpanje, izdelki pa ne bi smeli biti poimenovani elektronske cigarete, saj se zelo razlikujejo od konvencionalne elektronske cigarete, ki je v uporabi preteklo desetletje.

Ta najstnik je e-cigarete uporabljal – vsaj eno uro na dan, pol leta, brez težav, nato pa prešel na olja s THC in razvil strašno “pljučno bolezen, povezano z vejpanjem”. CDC pa v svojem javnem opozorilu še vedno ne omenja uporabe olj, ki vsebujejo THC.

THC se je z inhalacijo uporabljal že desetletja, najpogosteje v obliki kajenja in uparjanja suhih zelišč. Zato je zelo malo verjetno da je THC sam po sebi vzrok obolenja. Vendar so olja s THC, ki se uporabljajo v kartuši za inhalacijo, sorazmerno nov pojav, hkrati pa ob THC-ju vsebujejo tudi druge sestavine. Sredstva za zgoščevanje so raztopine, ki jih uporabljajo za zviševanje viskoznosti koncentrata THC, kar olajša uporabo v kartušah.

Pri večini primerov polnil s THC, o katerih so poročali bolniki, so našli acetat vitamina E, ki se uporablja kot sredstvo za zgoščevanje. Tako vitamin E kot THC nista topna v vodi, izredno dobro pa se mešata z lipidi, kot so rastlinska ali mineralna olja. Vzrok bolezni bi lahko bila uporaba rastlinskih olj kot topilo-gostilo v polnilih s THC. Čeprav je to še vedno stvar preiskave, je jasno da so z izbruhom bolezni povezana olja, ki vsebujejo THC.

Križarska vojna proti e-cigaretam

Največja katastrofa za javno zdravje morda niti niso bolezni in smrti v zadnjih nekaj tednih. Več kot 1200 Američanov vsak dan prezgodaj umre zaradi bolezni, povezanih s kajenjem. E-cigarete so že milijonom pomagale opustiti kajenje. Razumni in upravičeni pomisleki regulativnih organov, politikov in znanstvenikov glede nedavnega izbruha so povzročili neusmiljeno, histerično križarsko vojno proti e-cigaretam.

 Čestitke @walmartu za prepoved e. cigaret, ki nikogar niso ubile, na osnovi sedmih smrti, povzročenih s strani nezakonitega THC-ja. Medtem pa še naprej prodajajo cigarete, ki na dan ubijejo več kot 1200 Američanov! Zgodovinska odločitev za javno zdravje!

Priporočilo, kot na primer tisto ameriške zveze za pljuča, da ”nihče ne bi smel uporabljati e. cigaret”, je bilo naslovljeno na milijone vaperjev, vključno s številnimi, ki so prej kadili cigarete. Prenagljene regulativne reakcije, ki predvidevajo prepoved okusov, niso povezane z vzrokom izbruha. Mladostniki in mlajši odrasli, ki so sedaj (ali so bili) hospitalizirani zaradi smrtno nevarnega stanja, zagotovo niso izbrali olja s THC zaradi okusov.

Sedanja priporočila in regulativni ukrepi ne bodo nikogar odvrnili od uporabe prepovedanih olj s THC, bodo pa onemogočili uporabo okusov v tekočinah za e-cigarete. Mnogi vaperji poročajo, da so jim prav ti okusi pomagali prenehati s kajenjem in jim pomagajo, da se ne vrnejo nazaj h kajenju. To ozračje ustrahovanja pred e-cigaretami, ki še zdaleč ni upravičeno, bo verjetno povzročilo, da se bo veliko vaperjev vrnilo med kadilce.  Regulativne reakcije pošiljajo vsem napačno sporočilo.

Histerija in zdrav razum

Predstavljajte si, da imate primere smrti zaradi vbrizgavanja prepovedanih drog ali kontaminiranih zdravil in zanje krivite brizge. Enake brizge, ki jih uporabljajo ljudje s sladkorno boleznijo za injiciranje inzulina. Inzulin ni varen za vsakogar, vendar rešuje življenja diabetikom. E-cigarete niso varne za vse, vendar rešujejo kadilce, ki ne zmorejo ali ne želijo prenehati kaditi z drugimi razpoložljivimi metodami. Pomembno je poudariti, da e-cigarete niso vpletene v nedavne izbruhe pljučnih zastrupitev. Ta histerija bo povzročila veliko več smrti skozi leta, saj bomo zamudili zgodovinsko priložnost, da bi za vedno odpravili kajenje.

Vaping youth - Križarski pohod proti elektronski cigareti je poguben za javno zdravje

Photo: AFP

Kar zadeva izbruh pljučnih bolezni, je sporočilo, ki bi ga morali poslati vsem, jasno.

Ne uporabljajte ilegalnih olj s THC ali kakršnih koli olj s THC za vdihovanje, dokler ne vemo, katere sestavine povzročajo bolezen. Izogibajte se uporabi na novo razvitih nikotinskih tekočin za e-cigarete, ki prej niso bile na voljo na trgu (kot previdnostni ukrep za zelo malo verjeten scenarij). Pod nobenim pogojem ne pričnite spet kaditi z lažnim prepričanjem, da je uparjanje običajnih tekočin za e-cigarete bolj škodljivo od kajenja.

Samo eno upanje je: da bo prevladal zdrav razum.


Konstantinos Farsalinos

dr. Konstantinos Farsalinos

Doktor medicine, kardiolog, fizik in raziskovalec, soavtor dveh knjig o e-cigaretah, ki je v mednarodni znanstveni literaturi objavil prek 70 raziskav o e-cigaretah in omejevanju škodljivih vplivov tobačnih izdelkov. Zaposlen je v kardiološkem operacijskem centru Onassis, Atene, Grčija.


VIR: Crusade Against Vaping E-Cigarettes is Catastrophic for Public Health

Komentarji