Elektronska cigareta dvakrat učinkovitejša pri opuščanju kajenja kot registrirani pripomočki

Elektronska cigareta dvakrat učinkovitejša pri opuščanju kajenja kot registrirani pripomočki

Zdaj je tudi uradno. Kadilci imajo skoraj dvakrat večjo možnost, da kajenje opustijo s pomočjo vejpanja kot z nikotinsko žvečilko. Nova obsežna angleška študija kaže kar 18 % uspešnost pri opuščanju kajenja z e-cigareto v primerjavi z 10 % uspešnostjo pri drugih nikotinskih metodah prekinjanja kajenja.

In je tu. Nesporna študija, ki potrjuje, kar se je že nekaj časa zdelo očitno; elektronska cigareta je dobra izbira pri opuščanju tobaka in tobačnih izdelkov. Konec letošnjega januarja je profesor Peter Hajek z londonske univerze Queen Mary javno objavil rezultate obsežnega poskusa, ki ga je s strokovnimi sodelavci izpeljal na vzorcu skoraj 900 naključno izbranih kadilcev z željo po opuščanju kajenja. Namen študije je bil uradno in strokovno podpreti domnevo, da je e-cigareta učinkovitejša pri prekinjanju škodljive razvade kot obstoječi, registrirani pripomočki. Primerjali so jo z uradnimi izdelki za nadomeščanje vnosa nikotina v telo, ki jih svetujejo zdravniki, farmacevti in centri za pomoč pri opuščanju kajenja. Gre za prvo zares merodajno študijsko primerjavo licenciranih nikotinskih nadomestil z elektronskimi cigaretami na e-tekočine, ki bi lahko spremenila sistem uradnega svetovanja:

»Kljub temu, da je ogromno kadilcev poročalo, da so kajenje opustili s pomočjo e-cigarete, je zdravstveno osebje nerado priporočalo njihovo uporabo. Vzrok je bil pomanjkanje jasnih, nedvoumnih dokazov, da so zares učinkovite. To se bo zdaj gotovo spremenilo,« je povedal Hajek.

Kadilce, ki so se odločili za sodelovanje in prestali izločevalne preizkuse, so razdelili v dve skupini. V prvi so sodelujoči dobili elektronsko cigareto, v drugi pa so izbirali med nikotinskimi nadomestki, kot so nikotinski obliži, žvečilke, pastile, pršila za nos, inhalatorji in ustna pršila. Uporabniki elektronskih cigaret so po prejeti napravi proizvajalca Aspire in e-tekočini z 18 mg/ml nikotina kasneje sami izbirali stopnjo nikotina in okus e-tekočine, uporabniki registriranih nikotinskih pripomočkov pa so lahko kombinirali po dva našteta izdelka in ju kasneje tudi zamenjali z drugimi, razen seveda z e-cigareto.

Študija se je posvetila predvsem kadilcem srednjih let in je trajala leto dni. Vsi so bili v tem času deležni podpore in nasvetov, nudena so jim bila redna srečanja s strokovnimi sodelavci in zdravniki, ki so med drugim beležili njihova vedenja in pojavnost stranskih učinkov zaradi abstinence ter opravljali fiziološke meritve ogljikovega monoksida v izdihu. Po enem letu je bila stopnja popolne vzdržnosti od tobačnih izdelkov v skupini e-cigaret skoraj dvakrat večja kot v skupini uradno priznanih nadomestnih nikotinskih zdravljenj. Hajek in sodelavci menijo, da je ta podatek zelo zgovoren, še posebno če upoštevamo, da so imeli sodelujoči iz druge skupine dostop do vseh registriranih pripomočkov, da so bile terapije izvedene pod strokovnim nadzorom in vodstvom, in da jih je kar 88.8 % uporabljalo kombinacijo licenciranih izdelkov.

e cigarettes increasing use as a quitting aid 1024x530 - Elektronska cigareta dvakrat učinkovitejša pri opuščanju kajenja kot registrirani pripomočki

Izsledki študije so bili med drugim tudi, da uporabniki e-cigaret v primerjavi z drugo skupino občutijo manj in bolj blage zgodnje težave abstinenčne krize, kot sta na primer razdražljivost in nesposobnost koncentracije. Podobno se je godilo pri merjenju stopnje lakote in depresije. V skupini e-cigaret so jo odnesli bolje. Po tednu dni brez tobaka so imeli vejperji tudi opazno manjšo potrebo po kajenju kot tisti iz druge skupine, so pa bolj pogosto tožili o draženju grla in ustne votline. V drugi skupini so zabeležili več primerov slabosti. Vsi stranski učinki so bili blage narave, hujših primerov, povezanih z uporabo enih ali drugih izdelkov, niso zabeležili.

Uporabniki e-cigaret so v večjem številu kot druga skupina poročali o tem, da manj kašljajo in izkašljujejo sluz. Tudi po letu dni so med posameznimi uporabniki e-cigaret, ki so dosegli cilj popolne vzdržnosti od tobaka, zabeležili višji odstotek tistih, ki sploh niso več kašljali in zaznavali sluzi. Se je pa stopnja teh simptomov pri obeh skupinah znižala.

Sodelujoči so sicer vsa nikotinska nadomestila označili za manj zadovoljiva v primerjavi s klasičnimi cigaretami, a e-cigarete so prinesle opazno večje zadovoljstvo kot licencirani pripomočki. Med tistimi, ki niso dosegli enoletne abstinence, so iz skupine e-cigaret v večjem odstotku zmanjšali število pokajenih cigaret.

Angleški inštitut za javno zdravje (Public Health England) ter številni britanski znanstveniki s področja tobaka so odločno podprli potencial e-cigarete, kot ključne pri zmanjševanju števila kadilcev. Študijo so pozdravili kot nov mejnik, ki bo spodbudil prizanesljivejšo obravnavo uporabe e-cigarete med kadilci. Mnoge države so namreč do vejpanja zelo zadržane, nekatere pristojne institucije ga celo lahkomiselno odsvetujejo prav vsem, tudi tistim, ki jim drugače ni uspelo opustiti kajenja. Medtem na Otoku vlada precej bolj pozitivna klima, strokovna javnost je študijsko že pred leti dokazovala neprimerljivo manjšo stopnjo tveganja pri vejpanju v primerjavi s kajenjem. Varnejše naj bi bilo vsaj 95 %. Posledica njihove odprtosti in neodvisnega raziskovanja je bila hiter upad kadilcev v njihovi državi, znašli so se že na drugem mestu med članicami EU po najnižjem številu kadilcev, zasluge pa so v veliki meri pripisali sočasnemu porastu vejperjev.

Martin Dockrell, vodja oddelka za nadzor tobaka pri angleškem inštitutu za javno zdravje, je na temo pričujoče raziskave dejal, da bi morale vse institucije, ki nudijo pomoč pri opuščanju kajenja, toplo pozdraviti kadilce, ki želijo v ta namen poseči po e-cigareti, saj so rezultati pokazali, da je prehod na vejpanje eden najučinkovitejših načinov za prekinitev s tobačnimi izdelki, še posebno v kombinaciji s strokovno podporo svetovalcev.

Tudi profesorica Ann McNeill z londonskega Kings College se strinja: »Kadilci, ki želijo opustiti kajenje, že lep čas raje posegajo po e-cigaretah kot po ostalih pripomočkih. Raziskava jasno kaže, da bi morali zdravstveni delavci podpreti kadilce, ki želijo uporabiti e-cigareto, da bi prekinili kajenje, saj gre za odločilni korak, ki jim lahko spremeni življenje.«

Kako velikega pomena je študija za strategije zmanjševanja uporabe tobaka, je poudaril tudi profesor Robert West z University College London. Meni, da je študija priskrbela najbolj jasne indikatorje o učinkovitosti e-cigarete doslej. Dodaja tudi, da so izsledki povsem skladni s trendom, po katerem stopnji znižanja kadilcev v Veliki Britaniji in ZDA sovpadata s porastom uporabnikov elektronskih cigaret.

V Združenih državah so sicer glede izsledkov študije bolj zadržani. Zaključujejo, naj se e-cigarete priporoči šele, ko ostali odobreni pripomočki pri posamezniku odpovedo. Njihova skrb izvira iz tega, da uporaba nikotinskih polnil z elektronsko cigareto zasvaja in da obstaja bojazen, da bi ob vejpanju mladoletne osebe zamikal prehod na tobačne cigarete. Skrbi jih tudi podatek iz študije, da je ob koncu poskusa, po obdobju enega leta, 80 % uporabnikov e-cigaret še vedno vejpalo, le 9 % pa jih je še uporabljalo žvečilke ali druga nikotinska nadomestila.

Hajek na to odgovarja, da podatek lahko vidimo na dva načina, kot potencialno problematičnega in kot potencialno koristnega. »Sam sem mnenja, da je pozitivna stran močnejša. Negativna je, da bivši kadilci še vedno nekaj uporabljajo in za e-cigarete težko rečemo, da so popolnoma varne. Torej neko tveganje še vedno obstaja, čeprav predstavlja le nekje 5 % tistega, ki ga prinaša kajenje tobačnih cigaret. Če enoletna uporaba e-cigarete pomeni, da jo bo uporabnik uporabljal še 30 let in če to generira nekaj tveganja za zdravje, je vsekakor bolje, da ne uporablja ničesar. A tu je še pozitivna plat. Iz študij o nadomestnih nikotinskih terapijah vemo, da nekateri dolgoletni in strastni kadilci dlje časa potrebujejo nadomestilo, ki jim je v oporo, da jih znova ne premami tobak. Kontinuirana uporaba e-cigarete je tako v veliko korist, če se z njeno pomočjo izognejo ponovnemu kajenju, pa tudi potrebam po kajenju in močnim občutkom nesreče … občutkom, da v njihovem življenju zdaj nekaj manjka. In še ena perspektiva; če s pomočjo e-cigarete po abstinenci od cigaret bivši kadilci ne bodo pridobivali na telesni teži, kar se pri dolgoletnih kadilcih redno dogaja in jih spravlja v rizično skupino za sladkorno bolezen, potem je njena daljša uporaba tudi koristna.«

image 60 e1550223106643 - Elektronska cigareta dvakrat učinkovitejša pri opuščanju kajenja kot registrirani pripomočki

 

Vsi se strinjajo, da je potrebnih še več raziskav, predvsem na področju vplivov e-cigarete na zdravje pri dolgoročni uporabi. Kaj pa pri nas? Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), tam, kjer bi jih moralo najbolj skrbeti za kadilce, še kar prezirajo vse pozitivne učinke elektronske cigarete. Vztrajajo pri enostranskem poudarjanju, da gre pri e-cigareti samo za nov način kajenja, ki povzroča drugo obliko zasvojenosti z nikotinom. Na vsako študijo, ki dokazuje pozitivne vplive vejpanja pri zmanjševanju števila kadilcev, se odzovejo z naštevanjem statistik, ki kažejo porast uporabe e-cigaret pri mladoletnih osebah. Seveda je treba biti na to področje pozoren. Narediti vse, da se med mladimi nekadilci ti izdelki ne razširjajo, ampak ali to res pomeni, da moramo elektronske cigarete demonizirati in izkoreninjati? Ne, ker imamo na drugem polu odrasle kadilce, ki jim e-cigareta lahko reši življenje. Tudi oni so pomembni. A odgovor na NIJZ je vedno enak, uradno stališče je – dokazov, da je e-cigareta uspešna pri opuščanju kajenja, je premalo. Zdaj imajo verodostojen in merodajen dokaz. Se bo stališče spremenilo?

Študija profesorja Hajeka in sodelavcev je bila financirana s strani britanskega Nacionalnega inštituta za raziskave na področju zdravja in rakavih obolenj (National Institute for Health Research and Cancer Research UK). Uradno je objavljena v znanstveno-medicinski reviji New England Journal of Medicine.

VIR: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1808779

Komentarji