Parjenje “definitivno” manj škodljivo

Parjenje “definitivno” manj škodljivo

Že pred dvemi leti je Public Health England, urad na ministrstvu za zdravje, britansko vlado pozval, da e-cigarete prepozna kot manj škodljivo alternativo in kadilce vzpodbuja k prehodu. V lanskem letu se je pozivu pridružil še Royal College of Physicians, angleška zdravniška zbornica. Obe ustanovi sta podali oceno, da je tveganje pri uporabi e-cigaret za več kot 95% nižje v primerjavi s tobačnimi izdelki.
V prejšnjem mesecu je univerza v Stirlingu objavila izsledka študije pod vodstvom prof. dr. Linde Bauld, po katerih naj ne bi bilo t.i. Gateway efekta oz. nevarnosti, da bi e-cigarete mladostnike vzpodbujala k prehodu na tobačne cigarete.

Jasnim stališčem in pozicioniranju se je prejšnji teden z izjavo pridružil tudi škotski urad za javno zdravje National Health Service (NHS):

“Na podlagi dokazov je bil dosežen konsenz, da je parjenje e-cigaret definitivno manj škodljivo od kajenja tobačnih izdelkov. Kljub temu, da večina e-cigaret vsebuje nikotin, ki je dokazano zasvojljiv, je parjenje manj tvegano od kajenja cigaret. Zato je priporočljivo, da kadilci namesto tobačnih cigaret uporabljajo elektronske”
NHS Scotland, 21.09.2017

Izjavo je poleg NHS podpisalo 20 uglednih ustanov, med njimi Cancer Research UK, fakulteta za javno zdravje, zdravstveni uradi štirih okrožij na Škotskem, zdravniška zbornica Edinburgh (Royal College of Physicians Edinburgh), UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies, univerza Edinburgh in univerza Stirling.

Dr. Andrew Fraser, direktor Public Health Science, je izjavil, da z javno izjavo želijo postaviti jasno stališče kot reakcijo na izrazito negativno medijsko kampanjo, ki jo je v zadnjih mesecih deležna elektronska cigareta.

Prispevek BBC: http://www.bbc.com/news/uk-scotland-41333537

Komentarji