Oh, te epidemije … kapitalističnih interesov

Oh, te epidemije … kapitalističnih interesov

Ena poteza in konec debate?

Mogočno kolesje države ter za njo stoječe organizacije in lobiji z nekaj visokoletečimi opazkami iz ust strokovnjakov zmeljejo v prah vsakršno oviro, ki jim stopi na pot. »Elektronska cigareta je nova epidemija, ki se nezadržno širi med mladimi«, je bilo slišati na VAL-u 202 minuli teden. In v hipu je bil odplaknjen dvom o upravičenosti protiustavnih ukrepov glede elektronskih cigaret, ki so bili zasnovani brez kakršne koli strokovne podlage. Z lopato so zagrebli vse pomisleke glede nujnosti sprememb predlogov iz novega Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI). Z eno potezo. Čeprav bo ta zakon dejansko kršil pravice uporabnikov elektronskih cigaret, kadilcev in obstoječih trgovcev. A to je očitno nepomembno. Kajti vsaka beseda v prid e-cigareti zdaj izzveni samo še kot podpora tobačni industriji in, še huje, kot podpora kajenju med mladimi. Pa še zdaleč ni tako!

Nihče ne podpira uporabe med mladimi, še posebno ne med nekadilci.

Ampak dobro zrežirano, ni kaj pripomniti. Razen tega recimo, da je Združenje vejperjev (verjetno namenoma?) prejelo povabilo na okroglo mizo, kjer so o kajenju med mladimi razpravljali vnaprej skrbno pripravljeni zagovorniki predloga ZOUTPI, en sam samcat dan pred dejansko izvedbo dogodka! Torej brez kakršnih koli resnih možnosti, da bi se dobro pripravili in uspešno prisostvovali. Tako je Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) brez težav zasejala veliko skrb nad neoviranim širjenjem uporabe elektronskih cigaret med mladimi, tudi mladoletnimi, saj naj prodaja le-teh doslej ne bi bila regulirana. A dobro vemo, da ni čisto tako. Prodaja je regulirana in omejena že zdaj. Uporabniki vedo povedati, da nikotinsko e-tekočino v steklenički lahko kupijo samo s potrditvijo polnoletnosti z osebnim dokumentom in podpisom, oglaševanje e-cigaret pa je tako ali tako že prepovedano, sicer brez pravne osnove, a vendar, oglasa za elektronsko cigareto v Sloveniji niste in ne boste videli. Vsaj ne od javne objave mnenja Ministrstva za zdravje, ki zavzema stališče, da je oglaševanje prepovedano, ker e-cigareta z videzom spominja na tobačno cigareto in ker z načinom uporabe posnema oziroma spodbuja uporabo tobaka in tobačnih izdelkov. Res logičen argument, glede na to da elektronske cigarete, med katerimi večina z videzom ne spominja na cigareto, res niso narejene z namenom, da bi, prav nasprotno, kadilcem pomagale opuščati tobak! In z njeno pomočjo res še nikomur ni uspelo opustiti kajenja! Ne, ne, spodbudilo jih je, da so še bolj uporabljali tobak. In nekadilci so množično navalili nanjo, ker je privlačna in ker renormalizira akt kajenja. Resno?! Na katerem planetu?

Če je trenutna regulacija slaba, naj se jo pravno uredi, izboljša in dopolni, a ne z ignoriranjem pozitivnih učinkov e-cigarete na kadilce in uporabnike. In ne s kršenjem ustavnih in človekovih pravic.

Izbris e-cigarete s slovenskega prostora NI pravi odgovor

Da ne bo pomote, nikakor ne zagovarjam uporabe elektronskih cigaret med mladimi, absolutno ne. Še posebno in strogo ne med tistimi, ki še nikoli niso kadili. Tudi trenutni slovenski ponudniki e-cigaret se enoglasno strinjajo, naj bo prodaja mladoletnim prepovedana. Je pa za mladostnika, ki je že podlegel tobačni cigareti, vsekakor bolje, da preklopi na manj škodljivo elektronsko. Ali z njeno pomočjo ob spodbudni okolici opusti tudi to. Dramatiziranje, celo zastraševanje, s kakršnim nastopa NIJZ, pa ne koristi nikomur. Razen seveda strokovno neutemeljenemu opravičevanju radiranja elektronske cigarete s slovenskega zemljevida. Gre za tipično, žal pa tudi učinkovito propagando, ki med ljudi enostransko, brez strokovne podlage, seje strah pred izdelkom, ki globalno kaže največje potenciale v strategijah za zmanjševanje uporabe tobaka. Menim, da točno ta propaganda trenutno služi zgolj manipulaciji pristojnih institucij z javnostjo, pred katero morajo opravičiti neetično, celo protiustavno delovanja zoper elektronske cigarete.

Rada bi prelistala tudi spisek raziskav, ki kažejo na epidemijo eksperimentiranja z elektronsko cigareto med mladimi. Očitno je res strašno, če je zadeva epidemična. Lahko razglasimo epidemijo na podlagi še nedokončane ankete med šolskimi delavci v Sloveniji? Po mojem ne, še posebno, ker se anketa osredotoča na eksperiment z e-cigareto, ne na njeno redno uporabo. Kajti eksperiment z e-cigareto še ne vodi nujno v zasvojenost in njeno redno uporabo, še posebno če ta e-cigareta ne vsebuje nikotina. Še manj pa vodi v uporabo tobačnih izdelkov. Slednje se po vseh verodostojnih študijah iz tujine dogaja zelo zelo redko. Regulacija zato DA, ampak izkoreninjanje izdelka NE. Uporabo med mladoletnimi in nekadilci naj se zajezi in preprečuje s primerno zakonodajo, ne pa z ukinjanjem izdelka, ki številnim uporabnikom pomaga (in bi še mnogim kadilcem lahko) pri izogibanju precej bolj škodljivemu tobaku.

Vse skupaj tako resnično diši po poskusu manipulacije, s pomočjo česar se bo očitno utemeljilo predlog sicer popolnoma nerazumnih in nestrokovnih ukrepov.

Tudi sami bi radi pregledali dokumentacijo, ki kaže na to, kako velika grožnja je e-cigareta za prebivalstvo. Da bomo tudi mi lahko presodili, za kakšne razsežnosti gre. Ta uradna dokumentacija zares obstaja? Ali moramo kar vse verjeti na besedo?

Še enkrat bi spomnila, da prepovedi prodaje e-cigaret mladoletnim osebam nihče ne nasprotuje in da v sodobni informacijski družbi obstajajo učinkoviti načini preverjanja starosti pred nakupom izdelka. V primeru spletnega nakupovanja lahko identifikacijo preveri dostavljalec. Uporabo med rizičnimi skupinami pa bi lahko preprečevali tudi z bolj popolno javno sliko elektronske cigarete. Če bi pristojni strokovnjaki in novinarji krepili zavedanje o pravem namenu elektronskih cigaret, če bi ljudje dobili realnejši vpogled, bi bila situacija nedvomno drugačna. Tako pa se o e-cigareti skoraj ne poroča, kar sili uporabnike, da informacije iščejo na spletu v tujini, kjer človek najde marsikaj. In marsikdo lahko hitro pride do napačnih zaključkov. Enak učinek bomo dosegli z izbrisom e-cigarete s slovenskega trga. A prepozno je, da bi se pretvarjali, da izdelek ne obstaja. Njegove razsežnosti so preveč pozitivno obetajoče, da bi jih smeli prezreti.

Institucije, ki naj bi postopale v dobrobit prebivalstva, zato ne bi smele okorno in nepremišljeno nastopati samo in izključno proti izdelku, ki lahko reši življenje marsikaterega kadilca. Če je zadeva tako epidemična in grozljiva, da jo je treba izkoreniniti, potem naj se izkorenini še tobačne izdelke. Pa smo tam. Tako bodo vsi bolj zdravi. Če ni tako, potem je to dokaz, da v ozadju vseh teh predlogov ukrepov deluje mogočno kolesje kapitala. Pa ne mogočno kolesje trenutnih ponudnikov e-cigaret v Sloveniji, med katerimi gre zgolj za skupek malih podjetij, ki se jih želi po krivem očrniti. Temveč kolesje, ki ima družbeno, politično in gospodarsko moč. Tega mala podjetja nimajo, zato jih velikani pometajo pod preprogo. Ampak:

E-cigarete ne smemo odpisati!

Kajti tu je segment polnoletnih kadilcev, ki jim e-cigareta pomaga pri zmanjševanju uporabe in opuščanju kajenja tobačnih cigaret. Smemo na njih kar pozabiti? Nimajo pravice do njene neovirane uporabe, če jim je v veliko pomoč pri spreminjanju načina življenja na bolje? Seveda imajo. Elektronska cigareta je na prostem trgu prisotna več kot 10 let in nima znanih negativnih učinkov na zdravje uporabnika, bivšega kadilca. Pozitivne pa ima.

Niti je ne moremo kar prezreti:

Ne pozabimo, Slovenija je del enotnega evropskega trga brez carine, kjer blago prosto prehaja iz ene EU države v drugo. V večini teh držav bo e-cigareta še vedno dostopna prek spleta, ker EU direktiva državam članicam ne nalaga tako rigoroznih ukrepov, kot jih predlaga naša vlada. Torej je prepoved prodaje prek spleta v Sloveniji popolnoma nesmiselna. Edini učinek, ki ga bo dosegla, je, da bo onemogočila domače trgovce in podražila nakup opreme državljanom.

V tujini bodo prek spleta lahko nemoteno kupovali tudi mladi! Skratka vsi, ki jim internet ni popolna neznanka. Nedopustna škoda pa bo v največji meri povzročena malim subjektom slovenskega gospodarstva ter uporabnikom e-cigarete, ki se spleta ne poslužujejo. Ne samo, da jim bodo kršene ustavne pravice, celo njihovo zdravje bo ogroženo, saj obstaja velika verjetnost, da bodo znova posegli po tobaku. Kadilcem, ki ne deskajo po internetu, pa bo praktično odvzeta možnost za prehod na manj škodljivo alternativo.

Radikalno nastopanje proti e-cigareti je voda na mlin lačnim kapitalističnim interesom

NIJZ in Ministrstvo za zdravje vztrajata na svojem. Očitno bosta do zadnje sape namensko prezirala prav vse pozitivne učinke elektronske cigarete na uporabnike, bivše kadilce, in tudi dejstvo, da gre za dokazano neprimerljivo manj škodljivo alternativo kajenju. S tem in s predlogom ZOUTPI pa (res ironično, glede na javno držo in njihov cilj, ki naj bi bil javno zdravje!?), delujeta v prid tobačni industriji. Prvič, ker se bo prodalo več tobačnih izdelkov, saj bo trenutni trg e-cigarete v Sloveniji zdesetkan, in drugič, ker bo v prihodnosti le finančno močna in močno razširjena tobačna industrija lahko nudila elektronske cigarete! To je, če svojega lončka ne bo uspešno pristavila farmacija, ki bi se prav tako rada polastila izdelka. V sklopu kratke oddaje na VAL-u 202 smo slišali izjavo Jana Peloze z Mladinske zveze Brez izgovora. »V kolikor gre resnično, /…/ za sredstvo, ki je namenjeno opuščanju kajenja, naj se to sredstvo registrira za medicinski pripomoček, ki naj gre skozi celoten proces, ki je sicer dolg, ampak bo dosegel to, da bo prodajan v lekarnah in da se bo v lekarnah dobival na recept kot sredstvo za opuščanje kajenja.«

Predaja e-cigarete farmaciji in izdaja na recept žal prav tako ni ustrezna rešitev, saj bo neprimerno otežila dostop do teh izdelkov, obenem pa jih bo zagotovo tudi podražila (oligopolni učinek, ker e-cigareta ne bo več del prostega konkurenčnega trga) in močno okrnila izbiro (lekarna ne more biti specializirano prodajno mesto elektronskih cigaret, ker nudi izjemno širok nabor drugih izdelkov). In kar je ključno, elektronska cigareta ne bo več dosegala posameznikov, ki nimajo namena opuščati kajenja. To pa je pri e-cigareti ključni segment, v katerem že statistično pomembno pomaga pri zmanjševanju škode, ki nastane zaradi uporabe tobaka! Kajti kadilci, ki ne nameravajo opustiti kajenja, ne bodo hodili k zdravniku po recept. Razen, ko jih bo tja iz zdravstvenih razlogov napotil zdravnik in bo morda že prepozno. In ne morem si kaj, da ne bi še malce nestrokovno pripomnila: ali mora res v vsako stvar nos vtakniti farmacija? Kot da že ne bi imela dovolj velikega vpliva in nadzora nad življenji ljudi!? In kot da se prodaje e-cigarete ne bi dalo drugače učinkovito nadzirati!

Peloza sicer meni, da je predlog ZOUTPI dober, tudi v tistem delu, ki omejuje elektronske cigarete. Sprašujem se, kako je v tem delu lahko dober, če deluje v prid tobačni industriji? V dobro trga s tobačnimi izdelki, ki jih na drugi strani dodatno omejuje? To nima nikakršnega smisla. Zmotila me je tudi izjava, da izpostavljanje elektronske cigarete v javnih debatah in polemiziranje o njej, o razdvojenosti javnosti, nevladnih organizacij in javnega sektorja, samo priliva dodatno olje na ogenj tobačni industriji, ki si tega menda želi. Javnih sporov glede e-cigarete namreč. Ker bi država in nevladne organizacije izpadle kot »mediji«, ki nasprotujejo učinkovitemu izdelku. Morda res, vendar pa je nedopustno razmišljati, da se o e-cigareti ne bi javno razpravljalo! Prvič, ker so polemike glede elektronske cigarete v javnosti nujne – treba je razbiti njeno negativno podobo, ki je enostranska in nepopolna. Javnost mora poznati polemike, torej argumente za in proti, če želi (do tega ima pravico) aktivno, pravilno in učinkovito sodelovati pri oblikovanju mnenja in nadalje zakonodaje, ki bo pravična do vseh državljanov! In drugič, ker je treba samo odpreti oči, razumeti namen e-cigarete in sprejeti, da je predlog ZOUTPI glede njenega omejevanje pač slab. Ker edino, kar počne, je, da onemogoča trenutne slovenske ponudnike in uporabnike. Hkrati pa ravno ta zakon priliva olje na ogenj tobačni industriji, ki bo neizogibno v prednosti. V začetni fazi bo pač nazaj pridobila delež uporabnikov e-cigaret, ki bodo opustili elektronsko in šli nazaj na tradicionalno, v drugi fazi pa bo ona tista, ki jih bo tržila prek svoje razvejane prodajne mreže.

Znižanje prvotnih trošarin, da bi utišali zagovornike e-cigaret?

Zadnjič sem v neki radijski oddaji zasledila, da naj bi si zdaj uporabniki elektronskih cigaret lahko malce oddahnili, saj naj bi prvotno predlagano trošarino z 10 € na 10 ml e-tekočine znižali na cca. 2 €. A vprašam vas, kako naj si uporabniki ob tem oddahnejo, če e-cigarete kmalu v Sloveniji sploh ne bodo mogli več kupiti? Vsaj dokler je ne bo ponudila tobačna sama. Menim, da so bile trošarine tisti delež predvidene zakonodaje, pri kateri je bila država že od začetka pripravljena popustiti z namenom, da utiša nasprotnike predloga ZUOTPI, češ saj smo vas poslušali in upoštevali vaše argumente. Dejstvo pa je, da so trošarine zgolj majhen del mozaika v celotni sestavljanki. Nižje trošarine ne bodo v prav veliko pomoč uporabnikom, če bo trenutni slovenski trg uničen, kasneje pa bo postal del ene od megakorporacij. In to se bo po sprejemu ZOUTPI bržkone zgodilo. Za državo je to zanemarljivi dejavnik, saj bo prodaja elektronskih cigaret v Sloveniji tako ali tako zelo majhna. Podoba e-cigarete bo ostala negativna, zaradi prepovedi oglaševanja in spletne prodaje pa bodo zelo omejene vsakršne informacije o njej. Del trošarin od nikotinskih e-tekočin bo tako zanje zanemarljiv. Kaj je bilo torej s tem dobrega storjeno za javno zdravje? Prav nič. Ker bo država še vedno dobro služila na račun trošarin na tobačne izdelke.

Kdo bo dobil vojno za e-cigareto?

Koprivnikarjeva z NIJZ takole odpravlja pritožbe in protiargumente državljanov RS: »Nekateri nasprotniki sprememb zakonodaje trdijo, da bi predlagane spremembe zakona povzročile resno kršenje pravic gospodarskih družb in potrošnikov. Vendar pa ekonomski interesi nikakor ne bi smeli prevladati nad interesi zdravja prebivalcev in biti razlog za tiho sprejemanje hudih posledic uporabe tobaka in povezanih izdelkov.« Ampak saj to je ravno to, ekonomski interesi BODO prevladali. Ne sicer ekonomski interesi malega subjekta, kot želijo prikazati, temveč ekonomski interesi najmočnejših lobistov, ki se skrivajo v ozadju.

Nadalje navaja še: »Protiargumenti zakonodaje, kot so povečanje nelegalne trgovine in izpostavljenosti mladoletnih tem izdelkom ne držijo, kar kažejo tudi primeri držav, v katerih do takih situacij ob uvedbi celovitega programa ukrepov in ustreznih ukrepov proti nelegalni trgovini s tobačnimi izdelki ni prišlo.« Res zanimivo. Izjava morda (ne vem, ne ukvarjam se s tobačno industrijo, ker elektronska cigareta apriori ne sodi v to področje) velja za tobačne izdelke, ne pa tudi za, zdaj po novem, povezane. Kot rečeno, elektronske cigarete bodo na voljo prek spleta v EU brezcarinskem območju!

In zdaj je vse jasno. No, bolj potrjeno. Trenutno dogajanje ni drugega, kakor odraz rušilnega kapitalizma, ki pod pretvezo javnega dobrega, grabi vse, kar pripomore k debeljenju denarnic tistih, ki so dovolj vplivni, da pristavijo svoj lonček. Je tudi odraz nerazumljivega udrihanja po izdelkih, ki bi številnim kadilcem pomagali pri zmanjševanju uporabe tobaka. Nenazadnje, to je kapitalistična vojna. Ne fizična, ampak ideološka. Elektronska cigareta ni tobačni izdelek in prvotno ni bila mišljena ne kot del tobačne ne kot del farmacevtske industrije. Kaj hujšega! Da takšen revolucionarni izdelek ni del neke močne globalne sile? To je seveda nesprejemljivo.

Torej to ni vojna šibke note iz klaviature malega človeka proti močnim akordom kapitalizma. Te vojne sploh ni bilo! Morda za hip v naših očeh, ampak smo se zmotili. Ker marginalizirane družbene skupine in subjekti žal nimamo merodajnega glasu. Imamo ga, a ne takšnega, ki šteje, ki se ga upošteva. Zato je to vojna velikih. Vojna za izdelek, ki bo zaradi svoje učinkovitosti in uspešnosti v prihodnosti prinašal milijardne dobičke srečnežu, ki bo v tem boju zmagal. In to ne bo kadilec, ne mali subjekt. To bo tobačna ali farmacevtska industrija. Uničenje trenutnih slovenskih ponudnikov pa je zgolj in nič drugega kakor postranska, logična, nepomembna stvar!

Avtor komentarja: Alenka Ivančič, univ. dipl. nov.
Prispevki zunanjih avtorjev izražajo njihova osebna stališča in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali Združenja vejperjev Slovenije.

Komentarji