Nova Cochrane študija ugotavlja neposredno povezavo med uporabo e-cigaret in uspešnim opuščanjem kajenja

Nova Cochrane študija ugotavlja neposredno povezavo med uporabo e-cigaret in uspešnim opuščanjem kajenja

Cochrane je neprofitna in neodvisna mreža raziskovalcev, strokovnjakov, pacientov in drugih iz več kot 130. držav, ki se že 20 let ukvarja s sistematičnimi pregledi primarnih raziskav s področja varovanja zdravja in politike zdravstva. So organizacija brez komercialnega sponzoriranja in brez navzkrižja interesov. Njihovo delo je priznano in predstavlja mednarodni zlati standard visoke kakovosti, zaupanja vrednih informacij.

Decembra 2014 so izdali pregled študij na temo elektronske cigarete, ter prišli do zaključka, da je elektronska cigareta kadilcu lahko v veliko pomoč pri opuščanju kajenja tobaka. Vendar pa je to aktivno področje raziskovanja, z velikim številom potekajočih študij, ki bodo dale rezultate v naslednjih nekaj letih.

Pred dnevi  pa so izdali posodobitev k pregledu študij iz leta 2014, ki sedaj vključuje opazovane podatke dodatnih 11 študij, ki se ukvarjajo s stranskimi učinki uporabe elektronske cigarete. V tej izdaji ni novih randomiziranih kontroliranih preizkušanj, vključuje pa pregled iz leta 2014, 600 udeležencev. Ugotovljeno je bilo, da imajo kadilci, ki so uporabljali elektronsko cigareto z nikotinom, večjo verjetnost za opustitev kajenja v roku od šestih do 12. mesecev, v primerjavi s kadilci, ki so uporabljali elektronsko cigareto brez nikotina. Niso pa raziskovalci ugotovili, ali je elektronska cigareta boljša alternativa za opustitev kajenja od nikotinskih obližev, ker v raziskavi ni sodelovalo zadostno število ljudi.

Prav tako ni nobena od študij pokazala nobenih resnih stranskih učinkov uporabe elektronske cigarete do dveh let. Študije so pokazale, da je najbolj pogost stranski učinek uporabe elektronske cigarete draženje ustne votline ter grla.

Potrebni so dolgoročni podatki.

Vir: http://www.cochrane.org/news/conclusions-about-effects-electronic-cigarettes-remain-same

Komentarji