Nevladne organizacije pozitivno o napovedanem protitobačnem zakonu, vejperji proti podražitvam

Nevladne organizacije pozitivno o napovedanem protitobačnem zakonu, vejperji proti podražitvam

V Združenju vejperjev Slovenije v nastajanju pa so zaskrbljeni nad predlogom izenačitve elektronske cigarete z tobačnimi izdelki. Prepričani so namreč, da bi s pretirano obdavčitvijo tekočin omejili dostopnost do učinkovitega sredstva za opuščanje kajenja cigaret ter tako kadilcem otežili hiter in zanesljiv prehod na bistveno manj škodljiv življenjski slog. Zato nasprotujejo predlogu novega zakona o trošarinah na nikotinske e-tekočine. Zavzemajo se tudi, da bi uporaba elektronskih cigaret ostala neregulirana.

Tu je sicer potrebno popraviti trditev “Zavzemajo se tudi, da bi uporaba elektronskih cigaret ostala neregulirana.”. Združenje vejperjev Slovenije nikjer ne trdimo, da smo absolutno proti kakršnikoli regulaciji elektronskih cigaret. Ravno nasprotno. V odprtem pismu smo zapisali “se je s tem pojavila potreba po regulaciji trga za zagotavljanje kakovosti in varnosti, kar pozdravljamo, saj želimo, da je produkt, ki ga uporabljamo, za nas potrošnike dober in varen“. Novinar STA verjetno z njegovo trditvijo izhaja iz našega zapisa “omogočiti vsem obstoječim slovenskim vejperjem, da neprekinjeno nadaljujejo s svojo aktivnostjo na enak način, kot je to omogočeno uporabnikom v državah, kjer uporaba elektronskih cigaret ni regulirana, ne da bi zakonodajni okvir imel negativni učinek na razpoložljivost, ceno in raznolikost vejperskih izdelkov”, ki pa ne pomeni da zavračamo kakršnokoli regulacijo, temveč pomeni, da zahtevamo “da zakonodajni okvir ne vpliva na razpoložljivost, ceno in raznolikost vejperskih izdelkov”.

https://www.sta.si/2237510/nevladne-organizacije-pozitivno-o-napovedanem-protitobacnem-zakonu-vejperji-proti-podrazitvam

Komentarji