Elektronska cigareta ni Gateway

Elektronska cigareta ni Gateway

Nekako smo že navajeni na dobre novice z otoka. Tokratne prihajajo iz Škotske, natančneje iz srednjeveškega mesteca Stirling, ki je ljubiteljem Bravehearta znano po bitki pri Stirling Bridgeu, v kateri je William Wallace pred 700 leti želel Škotski priboriti svobodo.

Stirling pa je znan tudi po sodobni in zelo ugledni univerzi z več kot 9000 študenti, ki veliko pozornosti namenja javnemu zdravju. Profesorica za javno zdravje na univerzi je Linda Bauld, na otoku priznana protikadilska aktivistka in zagovornica e-cigarete, poleg tega namestnica direktorja UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies (združenje 13 britanskih univerz).

Pod vodstvom prof. dr. Bauld je ekipa znanstvenikov iz več ustanov (vključno s predstavniki iz Public Health England, Kings College London, Action on Smoking and Health in drugih) podrobno analizirala rezultate petih obsežnih študij razširjenosti tobačnih izdelkov in e-cigaret med 11 do 16-letnimi mladostniki v obdobju 2015 do 2017. Analiza je zajela več kot 60.000 mladostnikov in je tako daleč najobsežnejša in s tem najrelevantnejša do sedaj opravljena tovrstna študija.

Rezultati so pravzaprav presenetljivi, še sploh če jih gledamo v luči argumentov nasprotnikov e-cigaret, ki vztrajno trdijo in skušajo dokazati, da le te predstavljajo zgolj prehod na uporabo tobačnih cigaret.
Analiza je pokazala, da je od 11 do 20% mladostnikov poizkusilo kajenje tobačnih cigaret, od teh jih sedaj redno kadi (vsaj enkrat tedensko) med 1 in 4 %. Občutno nižje številke je pokazala analiza razširjenosti e-cigaret. E-cigareto je poizkusilo med 4 in 7% vseh mladostnikov s tem, da jih je le med 0,1 in 0,5% navedlo, da redno uporabljajo e-cigareto (vsaj enkrat tedensko) in da poprej niso nikoli kadili. Od mladostnikov, ki redno kadijo, jih je e-cigareto poizkusilo cca 92%.

Ekipa okrog dr. Bauld je tako prišla do jasnih zaključkov: le približno ena dvestotina mladostnikov, ki pred tem niso nikoli kadili, uporablja e-cigareto in s tem jasno zavrgli argument nasprotnikov, da e-cigareta predstavlja prehod (ang. Gateway) na uporabo tobačnih izdelkov. Stagnirajoče število uporabnikov tako tobačnih kot elektronskih cigaret skozi večletno obdobje kaže na to, da na morebitno povečevanje števila kadilcev elektronske cigarete nimajo nikakršnega vpliva.

Vir: http://www.mdpi.com/1660-4601/14/9/973/htm

 

Komentarji