E-cigarete so neprimerno varnejše od tobačnih cigaret z zelo nizko stopnjo tveganja

E-cigarete so neprimerno varnejše od tobačnih cigaret z zelo nizko stopnjo tveganja

Kadilci, ki so prešli na e-cigarete, lahko bistveno zmanjšajo vnos strupenih kemikalij in rakotvornih snovi v organizem, ugotavlja nova raziskava (University College London) vendar le, če le-ti popolnoma prenehajo s kajenjem tobaka.

“Naša raziskava je pokazala, da je izpostavljenost škodljivim in kancerogenim snovem pri uporabnikih e-cigaret neprimerno nižja v primerjavi z izpostavljenostjo kadilcev tobačnih cigaret” pravi dr. Lion Shabab, vodilni raziskovalec pri University College London.

Dr. Shabab je v raziskavi ugotovil in z njo potrdil, da je vnos škodljivih spojin pri dolgotrajnih uporabnikih e-cigaret zmanjšan v primerljivem obsegu kot pri bivših kadilcih, ki so kajenje opustili s pomočjo alternativnih načinov vnosa nikotina (obliži, žvečilke…).

Pri tej raziskavi so bile narejene analize urina in sline za določitev vsebnosti škodljivih in strupenih snovi za štiri različne skupine uporabnikov – uporabniki e-cigaret, uporabniki alternativnih načinov, kadilci tobačnih cigaret in kombinirani kadilci (ki poleg uporabe e-cigaret tudi kadijo).

Raziskava je pokazala, da lahko elektronske cigarete pomagajo reševati življenja kot alternativa tradicionalnemu kajenju tobaka.

Naročnik študije je Cancer Research UK

Več o rezultatih študije in o odzivih pa si preberite:

Komentarji