Clearing the Air – Celovit pregled trenutno obstoječih dokazov o škodljivostih in ugodnostih, ki ji prinaša e-cigareta za javno zdravje

Clearing the Air – Celovit pregled trenutno obstoječih dokazov o škodljivostih in ugodnostih, ki ji prinaša e-cigareta za javno zdravje

Ponovno je prišla vzpodbudna novica v zvezi z e-cigareto, tokrat iz Kanade (University of Victoria, Centre for Addictions Research of BC). Gre za celovit pregled trenutno obstoječih dokazov o škodljivostih in ugodnostih, ki ji prinaša e-cigareta za javno zdravje. Poročilo pregleda se imenuje “Clearing the Air” in obsega pregled dokazov o prehodu otrok in adolescentov iz uporabe e-cigarete na kajenje tobačnih cigaret, kjer se je ugotovilo, da kajenje cigaret med mladimi upada, medtem, ko uporaba e-cigaret narašča, kar pa je za raziskovalce seveda vzpodbudno, ker mladi posegajo po manj škodljivih alternativah.

V raziskavi je bilo tudi odkrito (kot že večkrat doslej), da para iz e-cigarete vsebuje veliko manj toksičnih in karcinogenih snovi kot dim iz tobačnega cigareta oz. je bilo odkrito, da je v pari večina prisotnih snovi v znatno nižjih količinah kot v tobačnem dimu ali pa te snovi sploh niso zaznane.
Raziskovalci so odkrili tudi, da je para iz e-cigarete v zraku prisotna 30 sekund, medtem, ko je dim iz tobačne cigarete v zraku prisoten od 18 – 20 minut, kar pa znatno zniža čas pasivne izpostavljenosti pari.

Najbolj pomembna ugotovitev za raziskovalce pa je ta, da je uporaba e-cigarete kot pomoč pri opuščanju kajenja tobačnih cigaret vsaj toliko učinkovita kot drugi komercialno dostopni nikotinski pripomočki, ki jih kadilci uporabljajo pri opuščanju kajenja.

Omenjena raziskava se je opravila z namenom, da Kanadskim regulatorjem in zakonodajalcem olajša delo in jim poda smernice pri sprejemanju zakonodaje, ki bo omejevala, nadzorovala in regulirala trg e-cigaret v Kanadi.

V društvu k branju poročila vabimo tudi predstavnike Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ ter predstavnike nevladnih organizacij – No Excuse Slovenia :: Brez izgovora Slovenija in SZOTK, ki se aktivno borijo za strogo regulacijo in izenačitev e-cigarete z tobačnimi cigareti in ne priznavajo, da lahko e-cigareta veliko pripomore pri izboljšanju javnega zdravja v naši državi, predvsem v kadilski populaciji.

http://www.uvic.ca/home/about/campus-news/2017+e-cigarettes-carbc-macdonald-stockwell+media-release

Image credit to www.vaping360.com

 

Komentarji