Delo – Intervju z Clive Batesom o e-cigareti

Delo – Intervju z Clive Batesom o e-cigareti

V ZVS v zadnjem času v medijih opažamo čedalje večjo uravnoteženost obravnave tematike o e-cigareti. Intervju, ki ga je opravilo Delo z Clive Batesom končno v Slovenijo prinaša prave informacije o e-cigaretah.

Nekaj ključnih vprašanj in odgovorov:

Kako naj bi države prenesle evropsko direktivo o tobačnih izdelkih v nacionalno zakonodajo, da bi ta imela pozitivne učinke?

Najboljši pristop, kar zadeva e-cigarete, bi bil ta, da bi uzakonile minimalne zahteve direktive in popolnoma nič več. Nikakor ne bi smele zapravljati javnega denarja s predpisi, ki bi uveljavljali nekaj, kar ne povzroča resnih problemov. E-cigareta namreč kadilcem pomaga pri odvajanju od kajenja. Tisti del direktive, ki obravnava e-cigarete, bi morali navsezadnje nadomestiti z bolj smiselnimi standardi. To bi se moralo zgoditi čim prej.

Pred kratkim ste napisali pismo slovenski ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, vzrok pa je slovenski pristop k prenosu tobačne direktive v zakonodajo. Kako ocenjujete predlagane spremembe v tobačni zakonodaji v primerjavi z drugimi državami?

Profesor Gerry Stimson in jaz sva 15. marca pisala vašemu predsedniku vlade in ministrici za zdravje. K pisanju so naju nagovorili slovenski vejperji, ki so zelo zaskrbljeni zaradi slovenskega pristopa k direktivi. Res je sicer, da še nekaj držav zagovarja zelo strogo stališče do e-cigaret, toda te države, kot kaže, še niso dojele, da s takšnimi neugodnimi stališči v bistvu promovirajo kajenje in ščitijo trgovino s cigaretami. Biti neprizanesljiv je sicer v redu, toda še bolje je, če si tudi bister.

V pismu sta premiera in ministrico opozorila na pretiravanje v zakonskem predlogu. Kaj je tako zelo ekscesno in zakaj?

Prepoved prodaje e-cigaret po spletu naju posebno skrbi. Zakaj? Ker se prav e-cigarete največ prodajajo po internetu, veliko bolj kot navadne cigarete. Spletna prodaja e-cigaret je postala pomembna zato, ker veliko, predvsem manjših in odročnih prodajaln s tobačnimi izdelki, ni založenih z e-cigaretami ali drugimi alternativnimi izdelki. Prepoved spletne prodaje bi pomenila zaščito starih poslovnih modelov tobačne industrije, zato bi bila takšna poteza velika napaka v vseh pogledih.

Kakšne bi bile posledice prepovedi?

Lahko predvidevamo tri posledice, če bo uzakonjen otežen dostop do e-cigaret. Nekateri vejperji, torej uporabniki e-cigaret, bodo spet kadili navadne cigarete, manj kadilcev bo zamenjalo navadne cigarete z e-cigaretami in razvil se bo črni trg z e-cigaretami. Če te ne bodo dostopne po normalnih kanalih, jih bodo vejperji iskali na črnem trgu. Pojavi se lahko več škodljivih posledic črnega trga, med njimi tudi spletna prodaja iz držav zunaj EU. Tveganje za zdravje bo veliko večje, če bodo ljudje sami mešali tekočine za uporabo e-cigaret.

Celoten članek je na voljo tukaj: http://www.delo.si/gospodarstvo/podjetja/novi-tobacni-zakon-odpira-vrata-crnemu-trgu.html

Med tem NIJZ in No Excuse še vedno napačno trdita da “elektronske cigarete, ki naj bi (ne dokazano) pomagale pri opuščanju kajenja, v resnici niso nič bolj zdrave kot drugi tobačni izdelki”. Od NIJZ zahtevamo jasne argumente za oblikovanje takih stališč, ki so popolnoma v nasprotju z ugotovitvami priznanih instutucij širom po svetu.

Komentarji