Zveza slovenskih društev za boj proti raku – Paciente, ki tovrstnega odvajanja nočejo poskusiti ali jim ne koristi (NNT), je treba spodbuditi k uporabi e-cigaret.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku – Paciente, ki tovrstnega odvajanja nočejo poskusiti ali jim ne koristi (NNT), je treba spodbuditi k uporabi e-cigaret.

Zveza slovenskih društev za boj proti raku je z 11 regijskimi društvi med nevladnimi organizacijami najstarejši in najpomembnejši nosilec preventive na področju raka. V svojem poročilu so na temo e-cigaret zapisali naslednje:

“Po raziskavah se v zadnjem času uporaba e-cigaret veča. Nikakor niso popolnoma varne, so pa vendarle manj škodljive kot tobačne. Lahko vsebujejo nekatere nečistoče in toksine, vendar so njihove koncentracije dosti nižje kot v tobaku in zato z manjšo verjetnostjo škodujejo zdravju. Večje povpraševanje po njih je doseglo, da je trg preplavljen s številnimi proizvodi. Pri nakupu je zato potrebna še posebna previdnost, saj se škodljivi učinki kajenja nekaterih e-cigaret le malo razlikujejo od učinkov kajenja tobaka (raven nikotina je enaka). Prednost kajenja e-cigaret pa je, da pasivna izpostavljenost ne pomeni nevarnosti za navzoče osebe.

Prikazane so bile nekatere raziskave, ki kažejo, da e-cigarete zmanjšajo potrebo po kajenju, omogočajo zmanjšanje kajenja oz. prenehanje tudi pri tistih kadilcih, ki niso imeli namena prenehati. Pri tem so učinkovitejše od obližev. Vendar ne gre zanemariti dejstva, da odvisnost ostaja. Nadaljnji razvoj in zvečanje varnosti teh cigaret veča verjetnost, da bi lahko med kadilci doprinesle k javnemu zdravju. Njihova priljubljenost narašča, ker se smejo uporabljati tudi v prostorih, kjer je kajenje tobaka prepovedano. Nekateri navzoči strokovnjaki so tem ugotovitvam ugovarjali, češ da je treba nadzorovati tudi uporabo e-cigaret, saj bi brez nadzora lahko škodovala prizadevanjem proti klasičnemu kajenju in oslabila nadzor nad njim.

Najboljše trenutno dostopne metode za odvajanje od kajenja so razne vrste nadomestnega zdravljenja (obliži, pršila za nos …), seveda ob psihični podpori vsakomur, ki se želi znebiti razvade. Paciente, ki tovrstnega odvajanja nočejo poskusiti ali jim ne koristi, je treba spodbuditi k uporabi e-cigaret. Enako velja za vse, ki ne želijo prenehati kaditi. Treba pa jih je opozoriti, naj poskusijo več izdelkov, da bodo ugotovili, kateri jim ustreza. Nikakor pa e-cigaret ne kaže priporočati nekadilcem, nosečnicam in mladostnikom. Zavedati se je namreč treba, da je najbolj varno, zdravo in učinkovito nekajenje oz. popolno prenehanje kajenja.”

V Združenju vejperjev Slovenije ta vidik pozdravljamo, saj se povečini ujema z našim in s stroko po svetu. Omeniti je potrebno le dve zadevi:

1. “Pri nakupu je zato potrebna še posebna previdnost, saj se škodljivi učinki kajenja nekaterih e-cigaret le malo razlikujejo od učinkov kajenja tobaka (raven nikotina je enaka).”

Malce nejasna trditev, saj tu ne utemeljijo razloga zakaj se nekatere “e-cigarete le malo razlikujejo od učinkov kajenja tobaka (raven nikotina je enaka)”. Glavni negativni učinek nikotina v tobačnih izdelkih je odvisnost, ki povzroča redno uporabo tobaka. Ker je večina kadilcev odvisna od nikotina, se le-ti nenehno izpostavljajo toksinom v cigareti. Druge snovi v cigaretah in ne nikotin, so tiste, ki so odgovorne za večino negativnih zdravstvenih učinkov, ki so povezani s kajenjem. Tako kot ugotavljajo sami pa je teh v e-cigaretah bistveno premalo, da bi bilo to primerljivo s škodljivostjo kajenja tobaka. Kadilci kadijo zaradi nikotina, umirajo pa zaradi katrana.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8614291
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9463546

2. “Najboljše trenutno dostopne metode za odvajanje od kajenja so razne vrste nadomestnega zdravljenja (obliži, pršila za nos …)”.

Menimo, da naj sami uporabniki sodijo kaj je “najboljša” metoda za odvajanje od kajenja za njih, saj ima vsak posameznik svoj pristop za prenehanje razvade. Kar pa potrebujejo je dobra informiranost, priložnost in sredstva. Res je, da so razni obliži, pršila in ostali produkti farmacevtske industrije podprti s strani države in drugih institucij (simbioza), vendar to še ne pomeni, da gre za najboljše metode in sredstva. Ko pa govorimo o učinkovitosti pa je zadeva veliko bolj merljiva in jasna. Namreč, raziskave in meritve kažejo, da je uporaba e-cigaret mnogo bolj učinkovita kot vse ostale nadomestne terapije. Če ne bi bila, verjetno niti ne bi bilo potrebno ustanoviti Združenja vejperjev Slovenije 🙂

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0376871615002410
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24846453
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27338716

Komentarji