Združenje vejperjev Slovenije o prihodnosti brez dima

Združenje vejperjev Slovenije o prihodnosti brez dima

fake logo 300x36 - Združenje vejperjev Slovenije o prihodnosti brez dima

Sporočilo za javnost

Združenje vejperjev Slovenije o prihodnosti brez dima

Ljubljana, 29. februar 2024 – Združenje vejperjev Slovenije (ZVS) je danes v Ljubljani organiziralo okroglo mizo, na kateri so govorili o zmanjševanju škodljivih posledic kajenja. Na okrogli mizi z naslovom »Kako bi moje življenje skoraj odšlo v dim«, so svoje stališče razkrili strokovnjaki, med njimi družinska zdravnica Ljiljana Ćenan, dr. med., Slaven Kalebić, prevajalec, biolog in predsednik Združenja vejperjev Slovenije, ter grški kardiolog dr. Konstantinos Farsalinos.

Cilj okrogle mize je bil izpostaviti vlogo elektronskih cigaret pri zmanjševanju kajenja ter spodbujanju zdravih življenjskih navad. Ta razprava je del širše in nujne diskusije o alternativnih metodah za opuščanje kajenja ter preprečevanju zdravstvenih tveganj, ki jih prinašajo tradicionalni tobačni izdelki.

Družinska zdravnica Lijlana Ćenan je poudarila, da elektronske cigarete predstavljajo pomembno orodje pri zmanjševanju uporabe tobačnih cigaret, še posebej za tiste, ki niso uspeli prenehati s kajenjem z obstoječimi metodami odvajanja. Čeprav elektronske cigarete niso povsem neškodljive, so se strokovnjaki strinjali, da predstavljajo manj tvegano alternativo tradicionalnemu kajenju. »Ko govorimo o konceptu zmanjševanja škode, je sporočilo jasno, če izbirate med običajno cigareto ali elektronsko cigareto, izberite elektronsko cigareto. Če izbirate med zrakom in elektronsko cigareto, vedno izberite zrak,« je dodala Ćenan.

Dr. Konstantinos Farsalinos, grški kardiolog ter raziskovalec v Centru za srčno kirurgijo Onassis v Atenah, ter eden najbolj priznanih raziskovalcev na področju elektronskih cigaret je izpostavil: »Elektronske cigarete niso zgolj učinkovit pripomoček pri prenehanju kajenja, ampak so znanstveno gledano najučinkovitejše orodje, ki ga imamo na voljo, za opuščanje kajenja. Razumem, da imajo regulatorji najboljše namene in da se trudijo zaščititi mladino. Vendar izkušnje kažejo, da takšne omejitve pogosto prinesejo nasprotne učinke. Namesto da bi zmanjšali uporabo, omejitve odpirajo vrata črnemu trgu ter nekontrolirani uporabi in proizvodnji. Omejitve elektronskih cigaret dejansko spodbujajo kajenje, saj uporabnikom preprečujejo dostop do manj škodljivih alternativ. To je podobno, kot če bi nekomu, ki vozi kolo, prepovedali uporabo čelade.«

V pogovoru so izpostavili nujnost izobraževanja in ozaveščanja javnosti o številnih možnostih za zmanjšanje odvisnosti od tobaka ter spodbujanja trajnostnih sprememb v življenjskem slogu. Ta vidik je ključen, saj informirana javnost lahko sprejme bolj premišljene odločitve glede lastnega zdravja in dobrobiti. Dotaknili so se tudi trenutnega predloga zakona, s katerim bi prepovedali okuse v elektronskih cigaretah. Strinjali so se, da prepovedi in omejevanje ne bodo zaščitile otrok in mladostnikov pred odvisnostjo od nikotina, še manj pa spremenile navad potrošnikov.  Prepričani so, da bo zaradi restriktivne politike cvetel črni trg, ki bo otroke in potrošnike izpostavil nereguliranim in nevarnim izdelkom. »Bolj kot prepovedi je nujno, da vlagamo prizadevanja za oblikovanje učinkovitih programov ozaveščanja, ki bodo posameznikom omogočili dostop do relevantnih informacij o alternativnih metodah za opustitev kajenja in spodbujanju zdravega načina življenjaizpostavlja dr. Ćenan.

Slaven Kalebić, predsednik ZVS, je pogovor zaključil: “V Sloveniji se soočamo s situacijo, kjer restriktivna zakonodaja praktično izkoreninja uporabo elektronskih cigaret, čeprav bi lahko te rešile mnoga življenja kadilcev, kar je v nasprotju z glavnim ciljem Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki naj bi skrbel za javno zdravje. Naše združenje si želi sodelovanja z zdravstvenimi strokovnjaki, javnimi institucijami in civilno družbo, da bi skupaj ustvarili okolje, ki spodbuja zdravje in dobrobit vseh prebivalcev.

Združenje vejperjev Slovenije je neprofitna organizacija, ki si prizadeva za spodbujanje uporabe elektronskih cigaret kot manj škodljive alternative tobaku. Njen cilj je ozaveščanje javnosti, medijev in odločevalcev o varnosti in prednostih elektronskih cigaret, hkrati pa si prizadeva odpraviti napačne predstave o njih. Z današnjim dogodkom je združenje ponovno vzpostavilo svojo aktivno vlogo kot sogovornik na področju zmanjševanja škode.

Kontakt za medije: info@zv-slo.si

Komentarji