Preverjeno! – Kaj prinaša ostrejši kadilski zakon?

Preverjeno! – Kaj prinaša ostrejši kadilski zakon?

Komentar ZVS na prispevek Preverjeno! – Kaj prinaša ostrejši kadilski zakon?

V torek zvečer je Združenje vejperjev Slovenije s svojim članom Slavenom Kalebičem v oddaji Preverjeno na POP TV, ki je govorila o novem tobačnem zakonu, dobilo svojo minuto v prispevku o e-cigaretah. Združenje vejperjev Slovenije nasprotuje predlogu Nataše Blažko iz Ministrstva za Zdravje, ki želi e-cigareto izenačiti s tobačnimi cigaretami oz. z drugimi tobačnimi izdelki. Naše stališče je, da e-cigareta ni tobačni izdelek, saj v njej ni absolutni ničesar “tobačnega”. Je preprosto potrošniški izdelek, ki kadilcem omogoča varnejšo alternativo kajenju tobačnih cigaret. S sprejetjem tega predloga bi se njena prepoznavnost in dostopnost močno znižala, poleg tega pa bi se v javnost posredovalo sporočilo, da je e-cigareta ravno tako škodljiva za uporabnikovo zdravje in za zdravje drugih, ki pasivno vdihavajo izdihan aerosol, kot to velja za tobačne cigarete. Ta predlog je za Združenje vejperjev Slovenije nesprejemljiv, njegova utemeljitev pa neupravičena.

Helena Koprivnikar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje pravi, da ni mogoče trditi, da je e-cigareta varna za zdravje. Sicer pove, da so ravni strupenih in kancerogenih snovi v emisijah e-cigarete nižje kot pri navadnih cigaretah, ne pove pa tega, da so v aerosolu elektronskih cigaret ugotovili zgolj komaj zaznavne sledi toksičnih snovi, pogosto v koncentracijah, ki se sploh ne razlikujejo od bazalne koncentracije v okolju. Gospa Koprivnikar zelo dobro ve, kako zanemarljivo je potencialno tveganje pri uporabi e-cigarete in smo prepričani, da gre za sprenevedanje in namerno izogibanje posredovanju resničnih informacij o dejanski (ne)škodljivosti elektronskih cigret. Obenem smo ogorčeni, ker ravno predstavniki inštituta, ki naj bi skrbel za javno zdravje, širijo informacije, ki preprečujejo najbolj ogroženim, da bi prešli na veliko bolj varen izdelek. Zato javno pozivamo predstavnike NIJZ, da prenehajo širiti neresnice in polresnice ter da odkrito in utemeljeno obveščajo javnost o vseh vidikih uporabe elektronske cigarete.

Obsojamo tudi drugo izjavo Nataše Blažko, ki pravi, da podatki iz držav, kjer veliko otrok uporablja e-cigareto, kažejo, da ti otroci nato preidejo na kajenje tobačnih cigaret. Ta izjava je neresnična in nima podlage v do zdaj zbranih informacijah, po našem mnenju pa služi samo kot argument za izenačitev elektronskih in tobačnih cigaret v Sloveniji. Podatki raziskav namreč kažejo ravno nasprotno. Z raziskavami so ugotovili, da populacija mladostnikov, ki eksperimentirajo z elektronskimi cigaretami v veliki meri sovpada s populacija mladostnikov, ki bi sicer eksperimentirali (ali eksperimentirajo) s tobačnimi cigareti, pri ostalih pa uporaba e-cigarete zmanjša uporabo tobačnih cigaret, ker se z njo oddaljijo od tobačnih cigaret, ali pa jih sploh ne poskusijo oz. jih po prvem okušanju zavržejo. Nenazadnje podatki iz tujine tudi kažejo, da se je v državah, kjer je prodaja e-cigaret mlajšim od 21. let prepovedana, odstotek mladih kadilcev povečal.

Komentarji