Slovenski vape trgovci so se v sodelovanju z Združenjem vejperjev Slovenije odločili, da gredo na Ustavno sodišče z namenom, da se člen o prepovedi spletne prodaje elektronskih cigaret in povezanih izdelkov umakne iz novega ZOUPTI zakona. To je hkrati verjetno tudi še edina preostala možnost, da se glede tega zakona lahko kaj naredi.

Na slovenskem trgu je trenutna situacija takšna, da preko spletnih strani slovenskih trgovcev ni možno več naročiti skorajda nič. Na njihovih spletnih straneh so le še arome, breznikotinske baze, žice, vate, baterije in morda še kakšna malenkost. Kar pa zaenkrat ne velja za tujino, saj kot kaže lahko iz tujine brez problemov naročujemo celoten spekter izdelkov. Za nas kot uporabnike ni nekakšne večje spremembe glede novega ZOUPTI zakona. Je pa zato sprememba toliko večja za slovenske vape trgovce, ki zaradi tega dobesedno propadajo, saj beležijo zelo velik upad prometa.

Zakaj pomagati slovenskim vape trgovcem? 

Slovenski vape trgovci si z ustavno presojo prizadevajo, da se člen o prepovedi spletne prodaje elektronskih cigaret in povezanih izdelkov umakne iz ZOUTPI zakona. V kolikor jim to uspe, bo to imelo pozitivne učinke tako na trgovce, kot tudi na nas uporabnike, saj bomo ponovno lahko naročevali izdelke tako od slovenskih vape trgovcev, kot iz tujine. V osnovi je ZOUTPI zakon zastavljen tako, da slovenski uporabniki preko spletnih trgovin ne bi mogli naročevati tovrstnih izdelkov iz Slovenije, kot tudi iz tujine, zato je vprašanje časa, koliko časa bomo še lahko naročevali  iz tujine.

Drug razlog za pomoč slovenskim trgovcem pa je dejstvo, da bo pri krčenju slovenskih vape shopov prišlo do pomanjkanja podpore kadilcem pri prehodu iz tobačnih cigaret na e-cigarete, saj imajo trgovci dobre izkušnje s tem kaj kadilec potrebuje za uspešen prehod. Verjetno nas je veliko takih, ki so nam bili trgovci dolgo časa edini in zanesljivi vir informacij in si želimo, da bi imeli tudi drugi, ki jih bo prehod zanimal, vsaj približno enake možnosti kot smo jih imeli mi.

Kako lahko pomagamo?

Glede ustavne presoje ZOUTPI zakona so se slovenski vape trgovci za pomoč obrnili na nas. Potrebujejo namreč čim več računov (PDF) od nakupov iz tujine, ki bodo služili kot dokaz na sodišču, da se slovenskim vape trgovcem dela škoda in da so v močno depriviligiranem položaju glede na tuja podjetja.

 Kaj mora biti iz računa razvidno? 

– Datum (kdaj je bil račun ustvarjen – v poštev pridejo le tisti po 11.3.2017)

– Država pošiljatelja (država podjetja, kjer ste opravili spletni nakup)

– Država prejemnika (Slovenija)

– Seznam naročenih izdelkov

Vse ostale podatke, ki niso potrebni, bomo ustrezno prekrili.

V kolikor nakupujete iz tujine, vas pozivamo, da pošljete račune s potrebnimi podatki na us@zv-slo.si in pomagate tako slovenskim vape trgovcem kot tudi sebi.

Računi bodo uporabljeni samo za namen ustavne presoje ZOUTPI zakona. V kolikor bodo slovenski vape trgovci potrebovali vaše račune še za kakšen drug namen, vas bomo o tem obvestili in povprašali za dovoljenje.

FAQ

1. Zakaj zbiramo račune iz tujine?
Slovenski vejperji gremo na US z namenom, da se člen o prepovedi spletne prodaje umakne ven iz ZOUTPI zakona. US je potrebno pokazati in dokazati, da se slovenskim trgovcem dela škoda. Trenutna situacija je takšna, da slovenski potrošnik lahko brez bilo kakšnega problema kupuje iz tujine iz Slovenije pa ne more. Gre za nelojalno konkurenco, kar je protiustavno.

2. Kako zbiramo račune?
Račune zbiramo na naš email: us@zv-slo.si.

3. Kdo ima vpogled v račune?
Vpogled v račune ima samo vodstvo ZVS. Trgovci so nam sporočili, da vpogleda v račune in dostop do emaila, kjer se računi sprejemajo, ne potrebujejo in jih to načeloma ne zanima.

4. Kdo bo dobil račune?
Ko bo to potrebno in ko bomo zbrali zadostno število računov, bomo le-te posredovali odvetniku, kateri vodi to zadevo. Kasneje bodo računi predloženi kot dokaz na Ustavno sodišče. Slovenski trgovci so se vpogledu v vse zbrane račune odpovedali s čimer se strinjamo.

5. V kakšni obliki se bodo računi predložili najprej odvetniku, nato pa še na Ustavno sodišče?
Iz računov bomo odstranili vse podatke, ki niso potrebni. Ti so, podatki o podjetju in podatki o naslovniku. Na računu bo samo razvidno kaj je bilo naročeno, kdaj je bilo naročeno ter iz katere in v katero državo je bilo poslano.

6. Ali se bodo računi uporabili tudi za kakšen drug namen?
NE. Računi se bodo uporabili samo za namen Ustavne presoje ZOUTPI zakona. V primeru, da bi bilo kasneje dobro uporabiti račune še za kakšen drug namen vas bomo o tem obvestili in poprosili za dovoljenje.

7. Kaj pomeni za nas uporabnike, če se izkaže, da je člen o prepovedi spletne prodaje protiustaven?
Za uporabnike to pomeni, da boste še naprej lahko preko spleta kupovali tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. Neomejeno. Trenutna situacija je namreč takšna, da slovenski potrošnik naj ne bi mogel naročevati tovrstnih izdelkov niti iz Slovenije niti iz tujine.

8. Kako pa je z naročili iz Kitajske?
Za naročila iz Kitajske je samo še vprašanje časa, do kdaj bodo tovrstne izdelke spuščali čez. Nekateri uporabniki že poročajo, da so bili paketi zavrnjeni in poslani nazaj. Pošiljke iz Kitajske je zelo enostavno nadzorovati saj gredo čez carino. Nadzor nad pošiljkami znotraj EU pa je bistveno težje preverjati saj ne gredo čez carino.

9. Koliko časa traja, da se presodi ali je člen o prepovedi spletne prodaje protiustaven?
Približno 1 leto. Protiustavna presoja zakona ne zadrži in cel čas veljajo pravila, kot so zapisana v zakonu.