Ministrstvo za finance si prizadeva ohraniti visok delež kadilcev – Mateja Vraničar Erman nepreverjeno, zmotno in nestrokovno o e-cigaretah

Ministrstvo za finance si prizadeva ohraniti visok delež kadilcev – Mateja Vraničar Erman nepreverjeno, zmotno in nestrokovno o e-cigaretah

Združenje vejperjev Slovenije dnevno spremlja dogajanje na področju sprejemanja novega zakona o trošarinah, ki bo po novem kot trošarinski izdelek opredeljeval tudi elektronske cigarete. Državna sekretarka Mateja Vraničar Erman iz ministrstva za finance je 20. aprila 2016 na novinarski konferenci po seji vlade v Ljubljani izjavila:

“Gre predvsem za preprečitev prehoda uporabnikov zaradi nižje obremenitve tovrstnih izdelkov z običajnih cigaret na elektronske in želimo jasno urediti njihovo davčno obravnavo” – vir: primorske novice, sreda, 20. april 2016, 13:50

Podobno izjavo je državna sekretarka podala tudi 01.06.2016, ko je odbor DZ za finance in monetarno politiko dopolnil in potrdil predlog prenovljenega zakona o trošarinah. Povedala je, da Slovenija uvaja obveznost plačevanja trošarine na elektronske cigarete preventivno, da ne bi prišlo do preusmeritve potrošnje na tovrstne izdelke. – vir: Radio Krka, 1.6.2016, 19:19:35

Obe izjavi jasno nakazujeta na to, da ministrstvo za finance stremi k temu, da bi trenutni delež kadilcev v državi ostal pri kajenju in kupovanju tobačnih cigaret, ki so za zdravje uporabnika dokazano zelo škodljive oz., da bi elektronske cigarete po obdavčitvi s trošarinami cenovno čimbolj približali tobačni cigareti, kar pa bi posledično lahko negativno vplivalo na odločitev kadilca, ki ima ali je pred uvedbo trošarin imel željo preiti na dokazano varnejšo in cenejšo alternativo kajenju tobačnih cigaret.

V Združenju vejperjev Slovenije smo nad temi izjavami državne sekretarke ogorčeni in se resnično sprašujemo proti komu ali za koga ministrstvo za finance dejansko piše trošarinske zakone, glede na to, da ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje navajata, da kadilci državo stanejo 1.8 milijarde evrov letno, na drugi strani pa so angleške inštitucije, kot je  Agencija za javno zdravje v Angliji (PHE) in Kraljevsko združenje zdravnikov (RCP) naredile izračun, da vsak kadilec, ki v njihovi državi preide na elektronske cigarete, prihrani 93.000 evrov. Po preslikavi teh podatkov v Slovenijo, kjer imamo že blizu 20.000 vejperjev, ki so v večini vsi bivši kadilci tobačnih cigaret, lahko naredimo izračun državnega prihranka, ki pa je s temi številkami že blizu navedenemu državnemu strošku. Seveda moramo upoštevati tudi dejstvo, da vsi ti vejperji pri prenehanju kajenja niso iskali pomoči v državnih ustanovah ali centrih za odvajanje od kajenja, kar pa pomeni, da državi niso povzročili nobenih dodatnih stroškov.

V Združenju vejperjev Slovenije smo strogo proti uvedbi vsakršnih trošarin na elektronsko cigareto, kar pa vključuje tudi trošarine na tekočine z vsebnostjo nikotina, saj zato ni nobene znanstvene podlage. Kot vemo se trošarine uvajajo na izdelke, ki povzročaju zdravstveno, družbeno in okoljsko škodo, katera pa pri elektronski cigareti ne obstaja. Prav nasprotno. Elektronska cigareta dokazano zmanjšuje škodo, ki jo povzroča kajenje tobaka, tako na zdravju posameznika, kot tudi škodo, ki jo kajenje tobaka povzroča družbi (ni pasivnega kajenja) in okolju (ni cigaretnih ogorkov). Vse, kar imata tobačna in elektronska cigareta skupnega je nikotin in še to samo takrat, ko se uporabnik opcijsko odloči za vsebnost nikotina v svoji tekočini za uparjanje. Dejstvo, da povzroča nikotin v količinah, ki jih zaužije vejper ali kadilec minimalno škodo zdravju posameznika je bilo tudi pred nedavnim predstavljeno s strani enega najbolj priznanih evropskih raziskovalcev na področju e-cigaret dr. Konstantinosa Farsalinosa na okrogli mizi z naslovom “Kako e-cigarete vplivajo na javno zdravje?”, ki jo je organizirala Slovenska tiskovna agencija (STA) na pobudo Združenja vejperjev Slovenije (ZVS) in Gospodarsko interesnega združenja (GIZ). Ravni vseh ostalih potencialno škodljivih snovi v pari elektronske cigarete so drastično nižje od tistih v dimu tobačne cigarete. Posledično pri dolgotrajni uporabi elektronske cigarete ni pričakovati večje škode za zdravje posameznika, poleg tega pa imamo v Evropi in ZDA že več milijonov, če ne že več 10 milijonov vejperjev in 11 let izkušenj z elektronsko cigareto ter popolnoma nobenih poročil o škodi. Ravno nasprotno – ker so vejperji v veliki večini bivši kadilci tobačnih cigaret, se je njihovo zdravje drastično in vidno izboljšalo, kar pa dokazuje tudi ogromno verodostojnih raziskav širom sveta.

Člani združenja vejperjev smo še posebej ogorčeni nad zadnjo popolnoma nepremišljeno, zavajujočo, nesprejemljivo in znanstveno nepodprto izjavo, ki jo je podala državna sekretarka ministrstva za finance Mateja Vraničar Erman. Državna sekretarka pravi, “da so študije o e-cigareti diametralno nasprotne in da nekatere ugotavljajo, da so lahko te cigarete še bolj škodljive” (vir: Radio Krka, 1.6.2016, 19:19:35). Za nas vejperje je nesprejemljivo, da državna sekretarka na področju financ in popolnoma izven svojega resorja podaja nepreverjene, zmotne in nestrokovne izjave, ki škodujejo prizadevanjem ZVS in pri neinformirani javnosti vzbujajo strah, predvsem zaskrbljujoče pa je dejstvo, da tovrstne “verodostojne” in “neodvisne” študije preprosto ne obstajajo, namen poročil, v katerih se v medijih prikazujejo domnevno škodljivi učinki elektronske cigarete pa so po našem mnenju objavljena samo z namenom, da kadilce tobačnih cigaret odvračajo od prehoda na elektronsko cigareto ter, da v nekadilski populaciji ustvarijo prepričanje, da je elektronska cigareta po svoji škodljivosti popolnoma primerljiva z tobačno cigareto ter jo je zato potrebno demonizirati. Vse študije, katerih namen je bil prikazati elektronsko cigareto kot bolj škodljivo od tobačne cigarete, so bile zaradi napačnih znanstvenih metodologij in nerealnih scenarijev uporabe ovržene. Matejo Vraničar Erman zato javno pozivamo, da nam navedene študije predstavi, da jih skupaj prediskutiramo in ustvarimo pošten ter z dejstvi utemeljen javni diskurz.

Za razliko od izjave državne sekretarke so vse izjave vejperske skupnosti, ki pravijo, da so elektronske cigarete bistveno manj škodljive od tobačnih cigaret, tudi znanstveno podprte in jih po dosedanjih ugotovitvah ter raziskavah ni mogoče ovreči. Največji napredek na področju pomena in vpliva e-cigaret na javno zdravje so do danes dosegle inštitucije v Angliji, kjer je Agencija za javno zdravje v Angliji (Public Health England) leta 2015 izdala obširno študijo, ki zaključuje, da je uporaba e-cigaret najmanj 95% manj škodljiva kot kajenje tobačnih cigaret, kar pa je 28. aprila letos potrdilo tudi Kraljevsko združenje zdravnikov (Royal College of Physicians), ko je izdalo skoraj 200 strani dolgo poročilo z naslovom “Nicotine without smoke: Tobacco harm reduction” ali v slovenščini: “Nikotin brez dima: Zmanjševanje škode povzročene s tobakom”. Naj spomnimo še, da je Kraljevsko združenje zdravnikov tisto združenje, ki je že davnega leta 1962 prvo opozorilo svet na škodo, ki jo povzroča kajenje tobačnih cigaret s poročilom: “Smoking and Health” (“Kajenje in zdravje”), šele dve leti pozneje pa je poročilo povzel cel svet.

V primeru, da ima državna sekretarka finančnega ministrstva dostop do študij in raziskav, ki lahko ovržejo ugotovitve uglednih in vplivnih angleških inštitucij, pa bi vljudno prosili, da nam jih predstavi, saj smo za nove informacije popolnoma odprti in pozdravljamo vsakršno novo informacijo, ki bi lahko pomagala javnosti ustvariti čim bolj objektivno sliko o e-cigaretah in njihovemu vplivu na družbo, naj si bo ta negativna ali pozitivna. Navsezadnje si naše društvo prizadeva čim bolj objektivno ozaveščati širšo javnost o e-cigaretah, predvsem pa kadilcem predstaviti bistveno varnejšo alternativo kajenju tobačnih cigaret, katerim so do danes državne inštitucije posredovale zavajujoče in popačene informacije.

V našem združenju smo prav tako mnenja, da se z novim zakonom o trošarinah še dodatno ščiti in krepi trg tobačnih cigaret, ker elektronske cigarete tudi cenovno enači s tobačnimi cigaretami.

 

Komentarji