To ni peticija!
To je naša zadnja priložnost za spremembo novega zakona o tobačnih izdelkih.

Kako napisati pismo poslancem (priporočila)

ZOUTPI (Zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov) 

Dne 1.2.2017, bodo imeli poslanke in poslanci v parlamentu 2. razpravo predloga zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI). Rok za oddajo amandmajev je do 26.1.2017. Uporabnikom elektronskih cigaret bo ta zakon prinesel kar nekaj sprememb: 

• največ 10ml flaške e-tekočine z vsebnostjo nikotina,

• največ 20mg/ml nikotina v e-tekočinah,

• prepoved prodaje na daljavo (preko interneta, telefona, e-pošte,...),

• prepoved uporabe v zaprtih javnih prostorih ne glede na vsebnost nikotina,

• *okrnjena ponudba elektronskih cigaret in e-tekočin z vsebnostjo nikotina.

 *Trg elektronskih cigaret se bo s sprejetjem novega tobačnega zakona po vsej verjetnosti zmanjšal. Prodajalci elektronskih cigaret in e-tekočin bodo namreč morali za vsak izdelek podati uradno obvestilo (vsako okus e-tekočine posebaj in vsako nikotinsko jakost, vsak kos opreme). Strošek predložitve uradnega obvestila za posamični izdelek še ni znan. V kolikor bo visok, bo na slovenskem trgu najverjetneje močno zmanjšana ponudba, saj si prodajalci ne bodo mogli privoščiti prijavo vseh izdelkov. Prav tako bo najverjetneje zelo okrnjena ponudba novih izdelkov zaradi zgoraj naštetih razlogov.

Poslanke in poslanci, ki bodo razpravljali o novem tobačnem zakonu (ZOUTPI), v večini ne poznajo elektronskih cigaret. Ne vedo, kako izgledajo in delujejo. Ne vedo tudi, da so prav elektronske cigarete vam, kot tudi številnim drugim po svetu pomagale, da opustite trdovratno in zelo zahrbtno odvisnost od cigaret. 

Sedaj je čas, da slišijo vaš glas in zgodbo - vaše mnenje glede novega tobačnega zakona.

Kako napisati pismo? 

  1. Predstavite se in napišite koliko časa ste bili kadilec. Kako vam je pri tem pomagala elektronska cigareta in koliko časa ste sedaj uporabnik elektronske cigarete. Če ste v tem času opazili kakšne zdravstvene spremembe, to tudi poudarite. Napišite na kakšen način ste izvedeli za elektronsko cigareto in zakaj ste se zanjo odločili. Naj bo to vaša osebna zgodba ali zgodba vašega bližnjega.
  2. Predstavite kako bo nov zakon vplival na vas. V primeru, da se z novim zakonom ne strinjate, to tudi poudarite, ter napišite zakaj. Izpostavite problematiko. V kolikor opremo za elektronske cigarete naročujete preko spleta, to poudarite, saj vam bo prepoved spletne prodaje zelo otežila nakup in izbiro učinkovitih, oziroma najustreznejših izdelkov. 
  3. Če vas moti, da boste po novem izenačeni s kadilci in boste v zaprtih javnih prostorih lahko uporabljali elektronsko cigareto le v zakajenih kadilnicah, napišite tudi to. Novi tobačni zakon vas v tem primeru namreč sili k ponovnem vdihovanju škodljivega cigaretnega dima.
  4. Na koncu pozovite poslanko ali poslanca, da vloži amandma k spremembi zakona in v alinejah zapišite, kakšnih sprememb zakona si želite.

Več o tem kako bo vplival zakon na vejpanje v Sloveniji, si lahko preberete tukaj: https://zv-slo.si/drugo-odprto-pismo-poslancem-dz-o-spremembah-nove-tobacne-zakonodaje/

Bodite vljudni. Ne trudite se pisati strokovno. Napišite v prijaznem, berljivem, razumljivem in sproščenem slogu.

Namen pisma je, da poslanke in poslanci slišijo vaš glas in vas upoštevajo pri razpravi in predlogih sprememb.

Pismo pošljite na naslednje e-poštne naslove: 

ljubo.znidar@dz-rs.si;branko.zorman@dz-rs.si;igor.zorcic@dz-rs.si;simon.zajc@dz-rs.si;jernej.vrtovec@dz-rs.si;peter.vilfan@dz-rs.si;vesna.vervega@dz-rs.si;dusan.verbic@dz;rs.si;janko.veber@dz-rs.si;franc.trcek@dz-rs.si;matej.tonin@dz-rs.si;violeta.tomic@dz-rs.si;matej.tasner-vatovec@dz-rs.si;joze.tanko@dz-rs.si;sasa.tabakovic@dz-rs.si;maru;a.skopac@dz-rs.si;ivan.skodnik@dz-rs.si;jan.skoberne@dz-rs.si;andrej.sircelj@dz-rs.si;vojka.sergan@dz-rs.si;janja.sluga@dz-rs.si;kamal-izidor.shaker@dz-rs.si;danilo-anton;ranc@dz-rs.si;branislav.rajic@dz-rs.si;dusan.radic@dz-rs.si;uros.prikl@dz-rs.si;ivan.prelog@dz-rs.si;andreja.potocnik@dz-rs.si;marijan.pojbic@dz-rs.si;marko.pogacnik@dz-r;.si;bojan.podkrajsek@dz-rs.si;ljudmila.novak@dz-rs.si;matjaz.nemec@dz-rs.si;bojana.mursic@dz-rs.si;jasna.murgel@dz-rs.si;jani.moderndorfer@dz-rs.si;luka.mesec@dz-rs.si;dr;gan.matic@dz-rs.si;zan.mahnic@dz-rs.si;anze.logar@dz-rs.si;tomaz.lisec@dz-rs.si;marinka.levicar@dz-rs.si;suzana.lep-simenko@dz-rs.si;franc.laj@dz-rs.si;zvonko.lah@dz-rs.si;simona.kustec-lipicer@dz-rs.si;danijel.krivec@dz-rs.si;bojan.krajnc@dz-rs.si;lilijana.kozlovic@dz-rs.si;marjana.kotnik-poropat@dz-rs.si;irena.kotnik@dz-rs.si;ksenija.kor;njak-kramar@dz-rs.si;miha.kordis@dz-rs.si;benedikt.kopmajer@dz-rs.si;anita.kolesa@dz-rs.si;aleksander.kavcic@dz-rs.si;franc.jursa@dz-rs.si;jana.jenko@dz-rs.si;janez.jansa;dz-rs.si;eva.irgl@dz-rs.si;ivan.hrsak@dz-rs.si;mitja.horvat@dz-rs.si;jozef.horvat@dz-rs.si;matjaz.hanzek@dz-rs.si;matjaz.han@dz-rs.si;primoz.hainz@dz-rs.si;irena.groselj-;osnik@dz-rs.si;branko.grims@dz-rs.si;vinko.gorenak@dz-rs.si;laszlo.goncz@dz-rs.si;jelka.godec@dz-rs.si;tomaz.gantar@dz-rs.si;marko.ferluga@dz-rs.si;marjan.dolinsek@dz-rs.;i;bojan.dobovsek@dz-rs.si;iva.dimic@dz-rs.si;erika.dekleva@dz-rs.si;andrej.cus@dz-rs.si;tanja.cink@dz-rs.si;nada.brinovsek@dz-rs.si;milan.brglez@dz-rs.si;franc.breznik@dz-rs.si;alenka.bratusek;dz-rs.si;tilen.bozic@dz-rs.si;mirjam.bon-klanjscek@dz-rs.si;roberto.battelli@dz-rs.si;urska.ban@dz-rs.si;anja.bah-zibert@dz-rs.si;marija.bacic@dz-rs.si;goran.klemencic@gov.;i;gp.mp@gov.si;petra.jamnik@dz-rs.si;rok.kunej@dz-rs.si;mateja.erculj@dz-rs.si;nina.stankovic@dz-rs.si;janja.bregar@dz-rs.si;nikola.janovic-kolenc@dz-rs.si;ales.trtnik@dz-r;.si;sls@sls.si;danaja.kek@dz-rs.si;info@zaveznistvo.si;info@desus.si;info@strankasmc.si;miro.petek@sds.si;info@zdruzena-levica.si

---
---